Η Τουρκία ξεπέρασε τον εαυτό της! “Δικά της” Καστελόριζο και μέρος της ΑΟΖ!

…Απασφάλισε  η Τουρκία όσον αφορά στις διεκδικήσεις θαλάσσιων περιοχών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, φθάνοντας στο σημείο να αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία ουσιαστικά …εξαφανίζει από τον χάρτη το Καστελόριζο αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου!

Στην επιστολή η Τουρκία ουσιαστικά υποστηρίζει πως στην Ανατολική Μεσόγειο έχει “νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E”.

Η Άγκυρα με επίσημο τρόπο γνωστοποιεί τα όσα απαράδεκτα υποστηρίζει πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα συνορεύει απευθείας με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα η Τουρκία διεκδικεί για λογαριασμό της το μισό των τεμαχίων 4,5,6,7 και ένα κομμάτι του τεμαχίου 1. Ό,τι δεν διεκδικείται από τα τέσσερα πρώτα οικόπεδα η Τουρκία τα δίνει στην Αίγυπτο .

Η επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη φέρει ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 και όπως αναφέρεται αφορά απάντηση του Μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας της 12ης Δεκεμβρίου 2018 (Α / 73/651).

Από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” από τουρκικές πηγές, σε ότι αφορά την επίμαχη επιστολή, υπογραμμίζονται τρία σημεία.

Πρώτον, στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην “Γαλάζια Πατρίδα”, δηλαδή εντός της ζώνης που διεκδικεί η Τουρκία.

Δεύτερον, στην Ανατολική Μεσόγειο με μονομερείς βήματα η Κύπρος επιχειρεί να παραβιάσει την τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα”. Επίσης, αγνοεί τα συμφέροντα της τ/κ πλευράς. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, η Τουρκία λαμβάνει νέες πρωτοβουλίες.

Τρίτον, η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα στον διάλογο και σε συμβιβαστικές λύσεις, όπως πράττει η Λευκωσία.

Το πλήρες κείμενο της τουρκικής επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε το militaire.gr

Το κείμενο της επιστολής

“Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία, ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ήδη υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη (βλ. Σημειώσεις verbales 2004 / Turkuno DT / 4739 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 2013/14136816/22273 της 12ης Μαρτίου 2013, καθώς και τις προηγούμενες επιστολές που απευθύνω σε εσάς, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και στο σχετικό Δίκαιο της Θάλασσας Δελτία) ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών σε ένα σημείο που καθορίζεται δυτικά των 28 ° 00’00 “E, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Paşa και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει ενιαία αρχή η οποία νομικά ή στην πραγματικότητα είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκυπρίους και κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο. Ως εκ τούτου, η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου συνήψαν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας το 2011 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Η Κυπριακή Δημοκρατίας (στην επιστολή αναφέρεται ως Ελληνοκυπριακή Διοίκηση) θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην επίλυση των προβλημάτων της με τον άμεσο γείτονά της, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.

Με βάση τα ανωτέρω, η Τουρκία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του αντιπροσώπου της GCA.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 45 και 78 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου Νόμου της Θάλασσας”.

SHARE