Η Τουρκία …θυμήθηκε τα αμερικάνικα Patriot για να αντιμετωπίσει τον Άσαντ

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ την ανάπτυξη δύο συστοιχιών πυραύλων Patriot στα τουρκοσυριακά σύνορα προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία στρατευμάτων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Να σημειωθεί ωστόσο πως η εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού Ναντίν Σεμπνέμ Ακτόπ, διέψευσε το δημοσίευμα του Bloomberg. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ίδια στάση τηρούν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη έρχεται σχεδόν αμέσως μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, που κόστισε τη ζωή σε δύο Τούρκους στρατιώτες, με πέντε να τραυματίζονται την Πέμπτη.

Τουλάχιστον 15 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, προσπαθούν να ανακαταλάβουν τον τελευταίο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης, μετά από εννέα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση της πολιτικής της Άγκυρας στο συριακό, τόνισε ότι αεροσκάφη τύπου F-16 θα μπορούσαν να πλήξουν δυνάμεις του Άσαντ στο Ιντλίμπ εάν συστοιχίες Patriot αναπτύσσονταν στην Χατάι, για την προστασία τους.

Η Τουρκία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση από πλευράς ΗΠΑ στο αίτημά της, το οποίο επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον James Jeffrey, Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι οι σημερινές απώλειες Τούρκων στρατιωτών οφείλονται σε αεροπορικό πλήγμα, χωρίς να αναφέρει εάν επρόκειτο για ρωσικό ή συριακό αεροσκάφος. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε νωρίτερα ότι ρωσικά Su-24 είχαν εξαπολύσει πλήγματα προκειμένου να αναχαιτίσουν επίθεση των Σύρων ανταρτών, η οποία υποστηριζόταν από τουρκικό πυροβολικό.

Το αίτημα της Τουρκίας έρχεται μετά από χρόνια διαμάχης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το ζήτημα της αγοράς ανάλογων πυραύλων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να πωλήσει το αντιαεροπορικό σύστημα στους Τούρκους εάν πρώτα οι τελευταίοι δεν ακυρώσουν την αγορά του αντίστοιχου ρωσικού συστήματος των S-400, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ασύμβατο με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο NATO και επικίνδυνο για τη στρατιωτική ασφάλεια της συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί μέχρι το τέλος του μήνα να οδηγήσει τις δυνάμεις του Άσαντ σε υποχώρηση από τις θέσεις που έχουν καταλάβει στο Ιντλίμπ, ακόμη και με το ρίσκο της επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Ρωσία.’

 

SHARE