Συνάντηση Σταικούρα-Τραπεζιτών: Η “τιμωρημένη” αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού

Σήμερα στις 16.00 πραγματοποιείται η νέα συνάντηση των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που για εκατοντάδες εκατομμύρια ακούνε και …δεκάρα δεν βλέπουνε, όντας …τιμωρημένοι για μικρά ή μεγάλα λάθη του παρελθόντος της κρίσης για τα οποία…συγχώρεση δεν δίνει κανείς. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές (και επιτέλους, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο), οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, εξακολουθούν να πληρώνουν την “πτώχευση” και τα μνημόνια.

Κατά την άποψή μας, όσο καλοπροαίρετες και να είναι οι δύο πλευρές, ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ούτε σήμερα, αν δεν αλλάξουν τα αυστηρά ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΑ κριτήρια που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές στις τράπεζες και αν οι ίδιες οι τράπεζες δεν αποφασίσουν ότι τα δάνεια δεν είναι πουθενά στον κόσμο…σιγουράντζα, αλλά εμπεριέχουν και ρίσκο.

Επαναλαμβάνουμε τις απόψεις που διατυπώσαμε μετά την προηγούμενη συνάντηση Σταικούρα-Τραπεζιτών:

Οι  πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και οι τράπεζες ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν συνεχίσουν να κρατούν εκτός χρηματοδότησης το 80% και βάλε των Ελλήνων, καθώς η επιβίωση και η κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα εξαρτάται από την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η παροχή πιστώσεων και η επένδυση κεφαλαίων στην ανάπτυξη της οικονομίας. Όσον αφορά στην κυβέρνηση, θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή κυβερνά, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι αφού γνωρίζει τα “κατατόπια” των μηχανισμών της ΕΕ-τρόικας που επέβαλαν ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥΣ όρους στον δανεισμό των Ελλήνων, να πράξει τα δέοντα. Τα ωραία λόγια δεν αρκούν για να βγει το χρήμα από το πουγγί και να κατευθυνθεί στην επιχειρηματικότητα, στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η αναπαραγωγή των Δελτίων Τύπου των τραπεζών (και γενικά των μεγάλων επιχειρήσεων), από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ένα “καθεστώς” που παραμορφώνει και εν τέλει ακυρώνει στα  μάτια της Κοινής Γνώμης τις πράγματι μεγάλες επιτυχίες του management σε μια σειρά θεμάτων, κομβικών για την πορεία της Οικονομίας. (Ανάλογο φαινόμενο, από την αντίθετη πλευρά, η δαιμονοποίηση κάθε τραπεζικής-επιχειρηματικής πρωτοβουλίας πίσω από την οποία, πάντα “κάτι κρύβεται σε βάρος των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων”).

Το δεύτερο, δεν εκπλήσσει, καθώς είναι “καθεστώς” για την αυτοαποκαλούμενη “Αριστερά” εδώ και δεκάδες χρόνια. Αυτή η “Αριστερά” ζει ακόμα στην εποχή που πιστεύει πως όταν όλα γίνουν κρατικά θα ζήσουμε στον Παράδεισο ενός στην πραγματικότητα ανύπαρκτου σοσιαλισμού.

Ούτε το πρώτο εκπλήσσει, καθώς είναι “καθεστώς εδώ και δεκάδες χρόνια να υπερ-προβάλλονται οι πράξεις τραπεζιτών, μεγάλων επιχειρηματιών και Ομίλων στα όρια του “απίστευτου”, όσον αφορά σε επενδύσεις, κερδοφορία, διεθνείς επιτυχίες. Όμως, πριν τον κορωνοιό και πριν την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, ταυτόχρονα με την υπερ-προβολή, υπήρχε χώρος για αρθρογραφία που με καλόπιστη και κριτική διάθεση έβαζε τα θέματα στην πραγματική τους διάσταση. Ο πολίτης διάβαζε, έκρινε, κατέληγε σε συμπεράσματα. Αποτέλεσμα πρώτο η αξιοπιστία των ΜΜΕ και αποτέλεσμα δεύτερο η αξιοπιστία των ίδιων των τραπεζιτών-επιχειρηματιών απέναντι στην κοινωνία.

Θέλεις η οικονομική κρίση που οδήγησε ΜΜΕ στην ανάγκη να μην κριτικάρουν κανένα για να έχουν ένα “πακετάκι” διαφήμισης, θέλεις η απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπου ένας δημοσιογράφος, ίσως και απλήρωτος έπρεπε να καλύπτει 10 τομείς (άρα χωρίς σε βάθος γνώση των θεμάτων), θέλεις το copy paste που έγινε …θεσμός, θέλεις η ανάγκη επωνύμων να προβληθούν υπέρμετρα απέναντι στους ανταγωνιστές τους, οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο.

Πόσο χαζός πρέπει να είναι ο αναγνώστης που τη μία ημέρα του σερβίρεται από το ίδιο Μέσο Ενημέρωσης ότι ο Χ τραπεζίτης είναι …Θεός και την επομένη …Διάβολος;

Πόσο χαζός πρέπει να είναι ο αναγνώστης αλλά και ο εργαζόμενος στην Τράπεζα ή τον Όμιλο που διαβάζει διθυράμβους για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του αφεντικού του τη μία ημέρα και την άλλη βλέπει ότι εξίσου…δαιμόνιοι επιχειρηματικά είναι και οι “απέναντι” ανταγωνιστές;

Πόσο χαζός πρέπει να είναι ο αναγνώστης για να πιστέψει ότι ζει σε μια χώρα γεμάτη με …Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Έλον Μασκ, Τζέιμι Ντίμον, Λόιντ Μπλάνκφαϊν;;;

Αφορμή για αυτές τις αναφορές, μας δίνουν:

  1. Καθημερινές αναφορές ΜΜΕ σε επικείμενα επιτεύγματα κορυφαίων CEO μεγάλων Ομίλων που …απογειώνουν τις επιχειρήσεις τους με σχέδια, πλάνα, συνεργασίες, εξαγορές. Και όλα αυτά, με τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων (“ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε”, λέει μια λαική παροιμία) που θα έλθουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης  και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε επίγειο Παράδεισο και μάλιστα…κατα-πράσινο, που είναι και της μόδας. (σ.σ. όταν ο Γ.Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, όλοι σχεδόν οι σημερινοί υποψήφιοι λήπτες των δισ. τον λοιδωρούσαν, διοχετεύοντας στα ΜΜΕ την τότε άποψή τους για “πράσινα άλογα”).
  2. Το πολυθρύλητο θέμα των δανείων που δίνουν ή δεν δίνουν οι τράπεζες. Τη μια τις πιέζει ο Σταικούρας να δώσουν, την άλλη οι τραπεζίτες δεν δίνουν γιατί δεν τους το επιτρέπουν τα ευρωπαικά τραπεζικά κριτήρια. Τη μια είμαστε με τον Σταικούρα και επικαλούμαστε και στοιχεία του Στουρνάρα και του Μίχαλου για την υποχρηματοδότηση (30.000, το πολύ, επιχειρήσεις δανειοδοτούνται από τις συνολικά 840.000 που βρίσκονται εκτός…νυμφώνος), την άλλη είμαστε με τους Τραπεζίτες που δηλώνουν ότι δεν έχουν σκοπό να δώσουν δάνεια σε μη φερέγγυους, καθώς ακόμα προσπαθούν να καθαρίσουν από τα “κόκκινα” που τις έφεραν σε τραγική θέση και στο βάθρο των “πρωταθλητών” Ευρώπης.

Το παραμύθι, γιατί περί παραμυθιού πρόκειται, που σερβίρεται τελευταία, είναι ότι ενόψει της νέας σύσκεψης Σταικούρα-Τραπεζιτών της επόμενης εβδομάδας έχει αρχίσει να καταγράφεται αλλαγή στάσης από πλευράς  τραπεζών καθώς διαφαίνεται από την πλευρά τους διάθεση να χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων! (ΘΑ επαναξιολογήσουν τους πελάτες τους, ΘΑ βάλουν στα κριτήρια για χρηματοδότηση  όχι μόνο τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των εταιρειών αλλά και τις προοπτικές του κλάδου που δραστηριοποιούνται, ΘΑ ζητούν μεν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις αλλά θα λαμβάνουν υπόψη τους την εξωστρέφεια και τα επενδυτικά πλάνα)…

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9gmail.com