Η Μέρκελ φέρεται να είπε πως θα νοσήσει το 60%-70% των Γερμανών!

Περισσότερα από 1200 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Γερμανία, με πέντε από αυτά – ανάμεσά τους ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων – να καταγράφονται στην Σαξονία – Άνχαλτ, το τελευταίο ομόσπονδο κρατίδιο που επλήγη από τη νέα επιδημία.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU ότι «το 60-70% ανθρώπων στην Γερμανία θα προσβληθεί από τον κοροναϊό» ζητώντας να ακυρωθούν ακόμη περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και αύξηση της ανησυχίας των πολιτών, με αποτέλεσμα μόνο την περασμένη εβδομάδα να έχουν γίνει περισσότερες από 35.000 εξετάσεις μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει σήμερα την δυνατότητα να διενεργεί περίπου 12.000 τεστ την ημέρα. Ο Σύνδεσμος των Ιατρών Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία (KBV) συνέστησε πάντως ψυχραιμία και ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα ιατρεία εάν δεν έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού ή αν έχουν έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο έχει ήδη διαγνωσθεί.

Μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα γερμανικά κρατίδια ανακοινώνουν περιορισμούς για τις μαζικές εκδηλώσεις. Σήμερα η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, η οποία έχει και τα περισσότερα μέχρι τώρα κρούσματα, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν άνω των 1000 ατόμων.

Στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αποφασίστηκε επιπλέον ότι εφόσον πρόκειται για αθλητικό ή καλλιτεχνικό γεγονός, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές. Ακόμη και εκδηλώσεις με λιγότερα άτομα μπορούν να ακυρωθούν, εφόσον οι τοπικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Τα μέτρα πρόκειται να επανεξεταστούν στις 26 Μαρτίου.

Στο ίδιο πνεύμα, η πόλη της Νυρεμβέργης, όπου στις 31 Μαρτίου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε στην Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι ο αγώνας μπορεί να γίνει μόνο με άδειες κερκίδες.

Ενόψει πάντως της αυξανόμενης ανασφάλειας των πολιτών και των διαφόρων θεωριών που διακινούνται, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή του «περισσότερη ηγετική στάση» και συχνότερες δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε εποχές αβεβαιότητας, οι άνθρωποι χρειάζονται από την πολιτική ηγεσία τους διαφάνεια στην ενημέρωση, κατανοητές οδηγίες και ξεκάθαρη γλώσσα. Από την Καγκελάριο θα περιμέναμε τώρα να προχωρήσει μπροστά, να αποδείξει την δύναμή της και να δώσει τα απαραίτητα παραδείγματα», αναφέρει το Συνδικάτο.

«Τα σύνορα στην Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά παρά την κρίση του κοροναϊού»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ τάσσεται κατά των ελέγχων στα σύνορα και της απομόνωσης ολόκληρων χωρών παρά την επιδημία του κοροναϊού.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα μεγάλο αγαθό. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει (τέτοιους) περιορισμούς, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της σήμερα στο Βερολίνο. (Η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε άτομα από την Ιταλία, όπου ο ιός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος).

Όσον αφορά την οικονομία, «το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι δύσκολο», δήλωσε ο Άλτμαϊερ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η ύφεση απειλεί τη Γερμανία. «Η Ιταλία και η Κίνα — δύο από τις πλέον πληγείσες χώρες — αποτελούν σημαντικούς εμπορικούς εταίρους για τη Γερμανία. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι Ιταλοί εταίροι είναι μάλιστα για πολλές γερμανικές εταιρείες ακόμα πιο σημαντικοί από τους Κινέζους».

Πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι αναμένουν πάντως ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε επίσης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι «πρέπει να μην μολυνθεί η οικονομία από τον ιό » και ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης: να επιβραδυνθεί η διάδοση του κοροναϊού και να εμποδιστεί η ύφεση».

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Πέτερ Άλτμαϊερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στο έλεος των συνεπειών της επιδημίας του κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

SHARE