Η κυβέρνηση Μαδούρο κατάσχεσε το φορτίο δυο ελληνικών τάνκερ

Η κρίση στη Βενεζουέλα πλήττει και τους Έλληνες πλοιοκτήτες, καθώς οι Αρχές της χώρας προχώρησαν στην κατάσχεση των φορτίων 2 δεξαμενόπλοιων ελληνικών συμφερόντων. Μετά από δικαστική απόφαση τα δεξαμενόπλοια Afra Hawthorn της Hellenic Tankers (Α. Χατζηγιάννης), το “Θεώνη” της εταιρείας Horizon (Α. Κομνηνός) αναγκάστηκαν να παραδώσουν το φορτίο τους.

Όπως αναφέρει το ναυτιλιακό Tradewinds τα πλοία κατασχέθηκαν ενώ μετέφεραν καύσιμα μεταξύ λιμανιών της Βενεζουέλας, ενώ είναι μισθωμένα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας. Μετά από οφειλές ναύλων που έφταναν τους 11 μήνες, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν παρέδιδαν τα προϊόντα που μετάφεραν μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη, όπως ορίζει το Αγγλικό Δίκαιο υπό το οποίο βρίσκεται η συμφωνία τους

Παρά το υφιστάμενο χρέος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, τοπικά δικαστήρια διέταξαν την αναγκαστική παράδοση των φορτίων τους, επικαλούμενα το δημόσιο συμφέρον υπό το ναυτικό δίκαιο της χώρας.

Το Tradewinds σημειώνει πως οι πλοιοκτήτες δέχθηκαν νομικές συμβουλές να παραδώσουν τα φορτία τους όπως διέταζαν οι δικαστικές αποφάσεις και πως θα μπορούσαν να αποζημιωθούν για τις οφειλές της PDVSA (κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας), είτε με την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων εκτός της Βενεζουέλας ή με διεθνή διαιτησία.

Με δημοσιευμένα χρέη ύψους 34,6 δισ. δολαρίων το 2018, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA έχει δηλώσει αδυναμία να αποπληρώσει έγκαιρα πολυάριθμες οφειλές σε προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, περιλαμβανομένων και των ναυτιλιακών τα πλοία των οποίων ναυλώνει για τις ανάγκες μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων.

Όπως ανέφερε broker στο Tradewinds: «Θα πρέπει η PDVSA να είναι προσεκτική και να μην κόψει τους δεσμούς της με τους ξένους πλοιοκτήτες».

SHARE