Η Κροατία θα πάρει ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά από τις δομές της Ελλάδας

Η κυβέρνηση της Κροατίας έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί ασυνόδευτα παιδιά από κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα.

«Η Κροατία έχει ορισμένη δυναμικότητα κι έχει υποδεχθεί στο παρελθόν παιδιά από καταστάσεις κρίσης», δήλωσε χθες Κυριακή στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Ο Μποζίνοβιτς δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση, αλλά ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν αυτή τη περίοδο 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων περίπου 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΚΑ.

Το ΕΚΚΑ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι.

Περίπου 42.000 άνθρωποι βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, δομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποδοχή 8.000 ανθρώπων.

SHARE