Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Ιταλία για την επιδείνωση των δημοσιονομικών

Η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ιταλία εξηγήσεις για τους λόγους που συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημοσιονομικών της, καθώς ετοιμάζει έκθεση που είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της Ρώμης.

Με επιστολή προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, η Κομισιόν ζητά τις εξηγήσεις, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν μια χώρα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και δεν το μειώνει όπως της ζητείται. Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Η επιστολή στην Ιταλία θα αποσταλεί σήμερα το απόγευμα ύστερα από τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η Ιταλία θα έχει προθεσμία να απαντήσει έως την Παρασκευή, ενώ άλλα τρία κράτη πήραν παρόμοιες επιστολές από την Κομισιόν.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει τους «σχετικούς παράγοντες» που ίσως συνετέλεσαν στην επιδείνωση σύμφωνα με την Ιταλία, είναι πιθανόν να καταλήξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης επί της βάσης του αυξανόμενου χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters. Τέτοιου είδους πειθαρχικά μέτρα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εάν η Ρώμη αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα της ΕΕ να φέρει τα οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να πάρει χρόνο και τώρα είναι πολιτικά αβέβαιο.

SHARE