Η Κομισιόν βλέπει τεράστιες αποκλίσεις στον ιταλικό προυπολογισμό

Το Σάββατο συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στην Ιταλία όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση, με τις παρατηρήσεις της επί του ιταλικού προϋπολογισμού, κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής της Κομισιόν, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε νέα έκρηξη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να «εκτοξεύεται» στο 3,73%.

«Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή καθώς τα σχέδια της Ιταλίας αποτελούν σαφή και σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες όπως αυτοί καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρεται στην επιστολή της Κομισιόν.

Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» γράφει η Κομισιόν, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου».

Ο Κόντε ωστόσο είπε ότι αυτή η απόκλιση δεν είναι μεγάλη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πιερ Μοσκοβισί γράφει ότι συμφώνησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τρία να συνεχίσουν τον διάλογο, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρωζώνη χωρίς την Ιταλία».

SHARE