Η Κομισιόν συζητά “Ευρωπαϊκή λύση” για τα κόκκινα δάνεια του κορωνοϊού

Στην… πλάτη της αναμένεται να «πάρει» η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ανακύψουν στα πιστωτικά ιδρύματα των χωρών-μελών από mv πανδημία. Τα δάνεια αυτά δεν πρέπει να γίνουν τοξικά για τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και μολονότι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να υπολογιστούν, σύνφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ξεκινάει άμεσα η συζήτηση για την αντιμετώπιση τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα διαχωριστούν από τα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια που δημιουργήθηκαν για λόγους άλλους εκτός της πανδημίας.

Οπως γράφει σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, η Ελλάδα, η χώρο με το μεγαλύτερο φορτίο κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. ως ποσοστό επί των χορηγήσεων των τραπεζών, έχει να εισφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, που ξεκινάει στο τέλος του μήνα στην Κομισιόν, το μοντέλο του «Ηρακλη». Στο τέλος του μήνα λοιπόν ξεκινούν οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες της Ευρώπης θα διαχειριστούν τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν από την πανδημία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα έχουν εικόνα για το πόσα κόκκινα δάνεια θα προκύψουν από την πανδημία. Παρά το γεγονός αυτό, πάντως, η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει. Οι πιο αισιόδοξοι επισημαίνουν πως τα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την Covid 19 δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν από την άνοιξη του 2021.
Ωστόσο, αυτό που φοίνεται να αποτελεί την κεντρική ιδέα είναι πως για τα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, τμήμα ή και ολόκληρο το κόστος διαχείρισης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και όχι τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών. Δηλαδή, η Ευρώπη θα διαπραγματευτεί την έκδοση ευρωπαϊκών εγγυήσεων γι’ αυτό το νέο χρέος.
Υπ’ αυτήν τη λογική, μια σειρά από ιδέες και λύσεις πρόκειται να εξεταστούν, κάνοντας χρήση όσων έχουν κατά περιόδους εφαρμοστεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με τα κόκκινα δάνεια. Οι τιτλοποιήσεις που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ιταλία -αυτή τη φορο με κοινοτικές εγγυήσεις αποτελούν μία από τις κυρίαρχες εκδοχές που θα εξετάσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει πολύ και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας στην οποία θα επιχειρείται ομογενοποίηση των δανείων αναλόγως των χαρακτηριστικών τους (ύψος. δανειολήπτης -ιδιώτης ή επιχείρηση-, ενέχυρο κ.λπ.).
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανοίξει σημαντικά τις αγορές των συγκεκριμένων τίτλων, δηλαδή τίτλων που θα διαχειρίζονται χρέος, βοηθώντας ακόμη ουσιαστικότερα τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν οι εγχώριοι αντίστοιχοι τίτλοι που εκδίδονται.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. θα πρέπει να σημειωθεί πως καθόλου δεν αποκλείεται μια επέκταση του APS «Ηροκλης», προκειμένου να προχωρήσουν περισσότερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων από εκείνες που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά δάνεια από τα ήδη ρυθμισμένα θα καταλήξουν να απορρυθμιστούν λόγω της πανδημίας και των μορατόριουμ. Τα δάνεια δε αυτά, επειδή είναι παλιά και έχουν ήδη υποστεί ρυθμίσεις, θα είναι δύσκολο να εισέλθουν στο χαρτοφυλάκιο των νέων κόκκινων δανείων, εκείνων δηλαδή που θα υποστηρίξει στο τέλος της ημέρας η ευρωπαϊκή λύση.
Σε ό,τι αφορά τη λύση της Bad Bank, μολονότι και αυτή υπάρχει στο τραπέζι, δεν επιλύει προς το παρόν το θέμα του bail in, όπως προβλέπεται στη σχετική κοινοτική οδηγία, και δυσκολεύει την αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος. Ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως λύση και θα αποτελέσει και αυτή, όπως δείχνουν τα πράγματα, κομμάτι της νέας συζήτησης.
Θα πρέπει πάντως να θεωρείται περίπου βέβαιο πως τα μορατόριουμ, είτε μερικώς είτε ολικώς, θα είναι παροντα και το 2021, ώστε να μη «μολυνθούν» οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
SHARE