Οι κίνδυνοι της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – δανειστών

UBS

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ UBS: Η Ελλάδα βρισκόταν ψηλά στη λίστα των κινδύνων για τις παγκόσμιες αγορές τα έτη 2010, 2011 και 2012, ήταν όμως απούσα από τον κατάλογο των ανησυχιών για τους περισσότερους επενδυτές κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό σημειώνει σε ανάλυση της η UBS. Όπως επισημαίνεται, η σταθερή κυβέρνηση και το γενικότερο περιβάλλον είχαν καταστήσει την Ελλάδα ικανή να επιστρέψει σε ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω της αγοράς.

Όμως, η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος έδωσε ξανά έναυσμα στις συζητήσεις περί Grexit, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Η «τρόικα των προβλημάτων»:

1. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο: Αυτή τη στιγμή είναι στο 175% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προβλέπει μείωσή του στο 135% μέχρι το 2019, κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει τουλάχιστον 5% ανάπτυξη ετησίως. Η όποια μελλοντική ύφεση θα έκανε υπεραισιόδοξες τις τωρινές προβλέψεις. Οι δανειστές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δανείζουν στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια και επ’ αόριστον λήξεις. Αλλά με αυτό το χρέος, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πάρει χρηματοδότηση με λογικά επιτόκια από τον ιδιωτικό τομέα. Κι όσο δανείζεται από τον επίσημο τομέα, θα συνεχίζονται αέναα οι διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές περί της δημοσιονομικής αυτονομίας της χώρας.

2. Ένα «κούρεμα» είναι ανεπίτρεπτο για τους δανειστές: Μια τέτοια διαγραφή θα έγειρε απαιτήσεις και από άλλες χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία (132% του ΑΕΠ), η Ισπανία (94% του ΑΕΠ) ή ακόμα κι η Γαλλία (94% του ΑΕΠ), να έχουν αντίστοιχη μεταχείριση. Υπάρχουν και τα κόμματα κατά της λιτότητας, όπως οι Podemos («Μπορούμε»), που κερδίζουν έδαφος και οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν μια σταθερή στάση που θα λέει «Νo se puede» («Δεν μπορείτε»).

3. Μόνο οι βαθιές τσέπες της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα: Από τον Γενάτη έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες 11 δισ. ευρώ, δηλ. περίπου το 7% των συνολικών καταθέσεων. Μετά την απόφαση – «βόμβα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα, η UBS λέει ότι, αν τελικά η Ελλάδα δεν φτάσει σε συμφωνία, τότε το πιθανότερο είναι πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.

SHARE