Η Ιταλική κυβέρνηση επιμένει στον προϋπολογισμό της και κοντράρει τις Βρυξέλλες

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας  ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, αλλά δεν το έστειλε στις Βρυξέλλες χθες,  καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει η Κομισιόν.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να μεταβεί στην Ιταλία για να έχει επαφές με την κυβέρνηση.

Με το προσχέδιο, ενισχύεται το βασικό εισόδημα για τους φτωχούς και δρομολογούνται  μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μερική αμνηστία για την επίλυση φορολογικών διαφορών. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Conte είπε ότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις». «Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Tria, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Tria.

Ο Matteo Salvini υποστήριξε ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Di Maio υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις.  Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται η Ευρωζώνη αλλά και οι αγορές ομολόγων που οδήγησαν το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

 

SHARE