Οι εισαγγελείς “κουμπώνουν” υπουργικές αποφάσεις για Novartis με ραντεβού στα ημερολόγια

 

Οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εντοπίσει υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ταιριάζουν χρονικά με τις καταγγελόμενες από τους προστατευόμενους μάρτυρες χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα, παράλληλα με όσα ραντεβού περιγράφουν τα ημερολόγια που κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, διαψεύδουν ότι εντός της δικογραφίας περιλαμβάνονται βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και σημειώνουν πως ” σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα διαβιβαστεί κατευθείαν στη Βουλή”.

Στο επίκεντρο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς διαφθοράς βρίσκεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα- ξέπλυμα μαύρου χρήματος . Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν στοιχεία για την τέλεσή του από πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα όσον αφορά στους τελευταίους η έρευνα των εισαγγελικών αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς έχουν εντοπιστεί τα πρόσωπα -κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και δεκάδες  γιατροί που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι εισαγγελικές αρχές διασταυρώνουν στοιχεία που τίθενται υπόψιν τους με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στην έρευνα για τα Panama Papers ενώ αξιολογούνται τα όσα προκύπτουν από έγγραφα και υπολογιστές που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των εφόδων που έκαναν οι αρχές τόσο στη Novartis όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να διευκρινιστεί η διαδρομή του “μαύρου χρήματος” οι εισαγγελικές αρχές έχουν απευθύνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και την Κύπρο ζητώντας στοιχεία τόσο για τους εταιρικούς τροφοδότες λογαριασμούς της Novartis αλλά και για λογαριασμούς εταιρειών που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για να “ξεπλένονται ” χρήματα που προορίζονταν για δωροδοκίες.

 

SHARE