Η Γαλλία θα κρατικοποιήσει ομίλους για να τους προστατέψει! – Δηλώσεις Λεμέρ

Η Γαλλία είναι έτοιμη ακόμη και για εθνικοποιήσεις – κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων προκειμένου να τις προστατέψει από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι το κράτος θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει προκειμένου να προστατέψει εμβληματικούς γαλλικούς ομίλους.

“Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα σε εμένα μέσα”, τόνισε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών. “Μπορεί να πρόκειται για παροχή κεφαλαίων, με εξαγορά μεριδίων, θα μπορούσα να χρησιμοποίησω ακόμη και τον όρο της εθνικοποίησης, εάν αυτή είναι απαραίτητη”.

Οι δηλώσεις Λεμέρ έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης από πλευράς του για τον έκτακτο προϋπολογισμό 45 δισ. ευρώ για την κάλυψη μισθών εργαζομένων και τη στήριξη επιχειρήσεων, ενώ η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει άλλα 300 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το χρέος της Γαλλίας θα ξεπεράσει το 100% του ετήσιου ΑΕΠ.

Το βασικό σενάριο, αυτή τη στιγμή, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1% στο σύνολο του έτους, με τον Λεμέρ να προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να καταστούν πολύ χειρότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος Μακρόν στο χθεσινό διάγγελμά του προς τους πολίτες της Γαλλίας, συνέκρινε τη μάχη με τον κορονοϊό με πόλεμο και ανακοίνωσε σκληρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

 

 

SHARE