Η Fed παρεμβαίνει για τη ρευστότητα των τραπεζών

H Federal Reserve της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε  ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που προσφέρει στις τράπεζες για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων προσπαθειών της να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρηματοδότησης -ή repo- λειτουργούν σωστά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό που προσφέρει σε πράξεις ημερήσιας διάρκειας από τα 100 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια έως την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω repos δύο εβδομάδων από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια.

Οι πράξεις επαναγοράς αφορούν τράπεζες που διαθέτουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις όπως κρατικά ομόλογα για να τα ανταλλάξουν με λειτουργική ρευστότητα.

Οι κινήσεις ήρθαν εν τω μέσω της αναστάτωσης των αγορών στην Wall Street που που οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στην ανακοίνωσή της η Fed ανέφερε ότι η κίνηση “έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η διαθεσιμότητα αποθεμάτων ρευστότητας παραμένει άφθονη και να περιορίσει τον κίνδυνο των πιέσεων στην αγορά χρήματος που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην εφαρμογή της πολιτικής”.

Τα μέτρα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό.

“Είναι μεν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για την παροχή επιπλέον ρευστότητας που θα προσφέρει προστασία ενάντια στις πιέσεις της αγοράς χρήματος και της αγοράς χρηματοδότησης, αλλά είναι ένα πολύ μικρό βήμα -με μόνο βραχυπρόθεσμες αλλαγές, περιορισμένο ορίζοντα χρηματοδότησης και όχι διεθνή εμβέλεια”, σχολίασε αναλυτής της Evercore ISI.

SHARE