Η FED μείωσε τα επιτόκια – Φοβάται επιβράδυνση οικονομίας – Ανοιχτό “παράθυρο” για νέες μειώσεις – Δηλώσεις Πάουελ και πτώση Wall Street

Η FED, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2-2,25%, με στόχο να προφυλάξει την αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις  εμπορικές εντάσεις, μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη, αυτή των ΗΠΑ-Κίνας.

Η απόφαση της FED αφήνει ανοιχτό “παράθυρο” για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, αν και εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες στην οικονομία.

“Καθώς η επιτροπή επεξεργάζεται το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων στοιχείων για τις οικονομικές προοπτικές και θα δράσει κατά το πώς κρίνει κατάλληλο για να διατηρήσει την οικονομική μεγέθυνση”, αναφέρει η ανακοίνωση. Ενώ οι αξιωματούχοι αναμένουν σταθερή επέκταση της οικονομίας, “οι αβεβαιότητες γύρω από αυτό το outlook παραμένουν”.

Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να συρρικνώνουν το χαρτοφυλάκιο των assets της τράπεζας αξίας 3,8 τρισ. δολαρίων την Πέμπτη, ήτοι δύο μήνες νωρίτερα του αναμενόμενου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλούσε επανειλημμένως την κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες να μειώσει τα επιτόκια της, επαναλαμβάνοντας χθες από το Λευκό Οίκο ότι θέλει να δει “μία μεγάλη μείωση [των επιτοκίων]” και επίσης τη Fed να τερματίζει άμεσα τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τερματίζει την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να επιστρέψει τη νομισματική πολιτική στα πρότυπα που επικρατούσαν πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης η Fed, εκτός από τη μείωση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, αγόρασε πάνω από $3,5 τρισ. σε κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα για να τονώσει την ανάπτυξη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ

«Αντάρτικο» στην FED: Ο Πάουελ σκέφτεται να μειώσει τα επιτόκια - «Δεν παραιτούμαι», λέει στον Τραμπ - Media

Η μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και ο αδύναμος πληθωρισμός προκαλούν ανησυχία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν καταγραφεί θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν κοντά στις προσδοκίες, αλλά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα απογοήτευσαν.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ τόνισε πως η μείωση των επιτοκίων είναι μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές συνθήκες και δεν πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποκλείει μια «μακρά» σειρά μειώσεων επιτοκίων.

Η δήλωση για αποκλεισμό σειράς μειώσεων οδήγησε σημαντικά χαμηλότερα τη Wall Street, και ο κ. Πάουελ προφανώς αναγκάστηκε να εξηγήσει ότι η δήλωσή του  δεν σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων.

Με απώλειες άνω του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Πάουελ ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με 2,25% δεν σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο Dow Jones έχασε 333,75 μονάδες (-1,23%) κλείνοντας στις 26.864,27 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 32,80 μονάδες (-1,09%) στις 2.980,38 μονάδες, και ο Nasdaq υποχώρησε 98,19 μονάδες (-1,19%) στις 8.175,42 μονάδες.

SHARE