Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια – «Η ενίσχυση της απασχόλησης είναι στέρεη”

Η FED διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση του 2020.

«Η ενίσχυση της απασχόλησης είναι στέρεη και το ποσοστό της ανεργίας έχει παραμείνει χαμηλό» αναφέρει η επιτροπή της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ομόφωνη απόφαση για παραμονή των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75%.

Oι δαπάνες των νοικοκυριών χαρακτηρίζονται στη σημερινή ανακοίνωση ως «μέτριες», μια υποβάθμιση σε σχέση με το ανακοινωθέν του Δεκεμβρίου όπου παρουσιάζονταν ως «ισχυρές».

Η κεντρική τράπεζα άλλαξε τη φρασεολογία για τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι προσανατολισμένη προς «την επιστροφή του πληθωρισμού στο συμμετρικό στόχο του 2%». Η φρασεολογία αυτή διαφέρει από αυτή προηγούμενων ανακοινώσεων, όπου η Fed τόνιζε ότι επιδιώκει να οδηγήσει τον πληθωρισμό «κοντά» στον στόχο.

Η ανακοίνωση της Fed  δεν περιέχει ειδική αναφορά σε πιθανά ρίσκα από την εξάπλωση του κορωναϊού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα δεν πρόσφερε νέο guidance σχετικά με το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς repos ύψους 60 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως τον Απρίλιο.

H Fed μείωσε τρεις φορές τα επιτόκια την περασμένη χρονιά για να αντιμετωπίσει τα ρίσκα από την εμπορική κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα.

SHARE