Η επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup – Μεγάλες υποχωρήσεις – Τι λένε τα κόμματα

690_496e999f-4998-45d4-9c2f-ce905a341075

Οι ελληνικές αρχές αιτούνται παράταση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για περίοδο 6 μηνών, κατά την οποία θα προχωρήσουν απο κοινού και θα χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία της τρέχουσας συμφωνίας, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση και την επαναξιολόγηση στη βαση των ελληνικών προτάσεων απο τη μία πλευρά και των φορεών απο την άλλη.

Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο της επιστολής που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, για το αίτημα παράτασης. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Έλληνες έχουν κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στις τρέχουσες ρυθμίσεις, προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών.

Ο σκοπός του αιτήματος για εξάμηνη παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας είναι:

α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διαχειριστικούς όρους η εφαρμογή των οπίων, σε συνεργασίας με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, δια εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψιν την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως, απέχοντας παράλληλα από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

γ) Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισάγει εκ νέου την παραίτηση (waiver) σε συμφωνία με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κρατούνται από το TXS για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω σε ένα μελλοντικό Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της τρέχουσας Συμφωνίας.

στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νο0μισματικό Ταμείο κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος.

ζ) Να συζητηθούν τρόποι εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και βοήθειας για το χρέος για εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Συμφωνίας και στο πλαίσιο του ακόλουθου Συμβολαίου.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για:

Α) την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
Β) να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Με εκτίμηση

Γιάνης Βαρουφάκης

Υπουργός Οικονομικών

Ελληνική Δημοκρατία»

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχολίασε:

«Αναμφισβήτητα βλέπουμε μια διαπραγμάτευση. Δεν σχολιάζω ούτε το στυλ ούτε τις επιλογές της κυβερνήσεως. Η ουσία είναι το αποτέλεσμα. Άκουσα τον κύριο Βαρουφάκη να αναφωνεί ‘ουάου’, εγώ θα ήθελα αύριο πριν πάμε για τριήμερο να αναφωνήσω ένα ‘ούφ’ ανακούφισης και να έχει επιτύχει μια συμφωνία η οποία να είναι όντως καλή για την Ελλάδα. Αυτό έχει δύο κομμάτια. Το ένα είναι θέμα ορολογίας και το άλλο ζήτημα όρων», σχολίασε αρχικά η κ. Ασημακοπούλου και συνέχισε:

«Η ορολογία έχει ενδιαφέρον, είναι πιο ενδιαφέρον όμως το τι θα συζητάνε και το που θα καταλήξουν σε επίπεδο συμφωνίας. Καλύτερα να υπάρχει μια συμφωνία και να μην οδηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Εγώ είμαι διατεθειμένη ακόμα και τον όρο ‘κωλοτούμπα’ να τον βαφτίσω στροφή στον ρεαλισμό ή ότι απαιτείται για να βρεθούμε σε μία ασφαλή κατάσταση. Ακούω την Εθνική ανάταση γύρω από μια διαπραγμάτευση πιο έντονη, αλλά ακούω και βαθύτατη ανησυχία και θεσμικά και ακούω και ανησυχία από τον κόσμο για το τι μέλη γενέσθαι αν δεν υπάρξει συμφωνία. Ότι καλό συμβεί θα το αναγνωρίσω και θα τοποθετηθώ στο γιατί επιτευχθεί κάτι καλό σε αυτή τη χρονική συγκυρία».

Ευ. Βενιζέλος: Ευτυχώς σταμάτησαν τα ψέματα – Η κυβέρνηση ζητάει μνημόνιο “3”

“H  κυβέρνηση αποδέχεται την αλήθεια και ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα”, ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης τονίζοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνο σε μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει επιτέλους η διαπραγμάτευη επί της ουσίας και πρόσθεσε ότι
“η τεράστια διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε ως στόχο την άμεση έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ τώρα η κυβέρνηση ζητάει νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο 3″.

Στο μεταξύ τονίζει ότι ευτυχώς σταμάτησαν τα ψέματα σε σχέση με το χρέος και η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτά που έγιναν από τις αρχές του 2012.

“Ας σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις και τα ψέματα”, καλεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καλεί “να προχωρήσουμε  στο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης. Όλοι αργά ή γρήγορα – ελπίζω γρήγορα – θα καταλάβουν”.

SHARE