Η Επ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μηνύει τη Volkswagen για μαζική εξαπάτηση επενδυτών

Αγωγή εναντίον της Volkswagen AG και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, Martin Winterkorn κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με το σκάνδαλο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών για τις εκπομπές ρύπων, κατηγορώντας την εταιρεία ότι διέπραξε μια «μαζική απάτη».

Η SEC δήλωσε στην μήνυσή της που υπέβαλλε στο Σαν Φρανσίσκο αργά την Πέμπτη ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2015 η Volkswagen εξέδωσε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία στις αγορές των ΗΠΑ, σε μια εποχή που ανώτερα στελέχη γνώριζαν ότι πάνω από 500.000 οχήματα ντίζελ στη χώρα υπερέβησαν σημαντικά τα νόμιμα όρια εκπομπών ρύπων.

Η Volkswagen «κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εκδίδοντας τίτλους με πιο ελκυστικά επιτόκια για την εταιρεία», ανέφερε η SEC, προσθέτοντας ότι η VW «ψεύδονταν επανειλημμένα και παραπλάνησε τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτως ώστε να πωλούν τα υποτιθέμενα αυτοκίνητα «καθαρού ντίζελ» και δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγωγή επιδιώκει να εμποδίσει τον Winterkorn να υπηρετεί ως μέλος του ΔΣ μιας δημόσιας εταιρείας των ΗΠΑ. Ο Winterkorn, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του σκανδάλου dieselgate τον Σεπτέμβριο του 2015, κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ το 2018 ότι συνωμότησε για να καλύψει την εξαπάτηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

SHARE