Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το βαρύ πρόγραμμα Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση, υπογραμμίζοντας πως: «Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα από τον οίκο Fitch.” O οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” από “BB-” με θετική προοπτική, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο. Σημειώνει, επίσης, την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καθώς και τις προσπάθειες για νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αναλάβαμε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το χρέος να κάνουμε τη “χώρα αγνώριστη” σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν. Και το χρέος αυτό, θα εκπληρώσουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός, λέγοντας ότι «Η επιστροφή της Ελλάδας στο μέλλον απεικονίζεται και στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στο Νταβός. Σημειώνεται ότι εκτός από τη συμμετοχή του σε δύο επίσημες εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε Bloomberg και Politico είχε περισσότερες από δεκαεπτά διμερείς συζητήσεις.

Μέσα από όλα αυτά, επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μια φορά, σε διεθνές επίπεδο, η εικόνα της Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη θετικά τη χώρα μας μετά την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την πολιτική σταθερότητα.

Επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, το αυξημένο ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων και η αγορά ακινήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από κορυφαίες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες ως “ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα” (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς) και ως “ο πρωθυπουργός που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις” (καγκελάριος Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ). Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει».

Το 15ετές ομόλογο

«Μια ακόμη απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή έκδοση 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup», σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρουσία του πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς

«Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη -και είναι η πρώτη φορά που παρίσταται Έλληνας πρωθυπουργός- στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς» είπε ο κ. Πέτσας.

«Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, κυρίως Εβραίων, που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος, του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης Ιστορίας.

Οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την υπόσχεση ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του διαχωρισμού, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας.

Το μίσος, οι διακρίσεις και η μισαλλοδοξία -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο τόνισε:

– Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ και επέρχονται αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου όπως και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που μετονομάζεται σε “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”.

Υπογραμμίζεται ότι η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση. Η χορήγησή του θα είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 60.000 ευρώ για ζευγάρια χωρίς παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

– Την Πέμπτη έρχεται στην Ολομέλεια για κύρωση η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς διασφαλίζει την ειρήνη, ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε με την κύρωση της Συμφωνίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ελπίζουμε και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα και να τη στηρίξουν με την ψήφο τους.

– Ξεκινά σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις”.

– Επίσης, προετοιμάζεται και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας για την καθημερινότητα των πολιτών ο κ. Πέτσας υπογράμμισε:

«Θέλω να αναφέρω δύο σημεία που βοηθούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους: Το πρώτο αφορά στην υγεία και το δεύτερο στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

-Σε ό,τι αφορά την υγεία: Χθες ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με το νόμο 4387/2016 (νόμος “Κατρούγκαλου”). Η τροπολογία αυτή ισχύει από την 1η του χρόνου και αφορά 200.000 συμπολίτες μας. Ακόμα, υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

-Αναφορικά με τον νέο κοροναϊό τόνισε ότι «οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να αποτρέψουν και -εάν χρειαστεί- να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα του κοροναϊού. Ήδη, πλέον των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας που γίνονται προληπτικά, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίστηκαν νοσοκομεία Αναφοράς για τον κοροναϊό στην Επικράτεια».

-Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διενεργεί συνεχείς ελέγχους (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δραστική μείωση των «επικίνδυνων» παραβάσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αλκοτέστ σε 1.549 οδηγούς, σε δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της Αττικής και βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις, δηλαδή στο 9% των οδηγών.

Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος συγκαταλέγεται στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ο κ. Πέτσας εστίασε στην αυριανή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μισέλ προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027».

Επίσης, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση του έργου του εξαμήνου και τον προγραμματισμό του επόμενου.

Το Σάββατο θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής “Φίλων της Συνοχής” για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών.

 

SHARE