Η Ελλάδα “Δανία του Νότου”! Τρίτη στην Ευρώπη με τα πιο ακριβά καύσιμα – Φόροι 1,03 ευρώ στο λίτρο – Απαγορεύσεις Τραμπ για εισαγωγές από Ιράν

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 21 Απριλίου στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει την τρίτη υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ολλανδία και τη Δανία.

Την 1/1/2019, η τιμή  είχε διαμορφωθεί στο 1,483 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, από την αρχή του χρόνου καταγράφεται  αύξηση 15,4 λεπτών ανά λίτρο.

Στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις, ανέρχονται στο 1,03 ευρώ ανά λίτρο. Τα υπόλοιπα είναι η διυλιστηριακή τιμή και το κέρδος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Με βάση τις σημερινές τιμές, το κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων υπολογίζεται στα 10 λεπτά ανά λίτρο.    

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες,μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα,  να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. “Στόχος να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου”,  ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών, οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες»,ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ισχυρή άνοδος στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και Ιράν

SHARE