Η Ελλάδα και το χρέος της στα χέρια των Γερμανών – “Παρατηρητής” το ΔΝΤ – Πιέσεις για Σκόπια – Γιατί επιμένει η ΕΚΤ σε προληπτική γραμμή

 

Το θέμα “ελληνικό χρέος” για το οποίο καμία λύση δεν βρέθηκε μεταξύ των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στον Καναδά (Whistler) στο Washington Glub, θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών G7 στον Καναδά στα  τέλη αυτής της εβδομάδας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στη “λύση”,  θα “συνεκτιμηθούν” και άλλες εξελίξεις, όπως το Σκοπιανό(!) και η στάση της Ελλάδας, καθώς και οι στο μεταξύ εξελίξεις με τη “διαχείρηση” της νέας πραγματικότητας στην Ιταλία.

Ασάφεια πλήρης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν και όλα δείχνουν πως το Ταμείο θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, καθώς δεν έχει τα περιθώρια να περιμένει τι θα αποφασίσουν οι Γερμανοί, ώστε να κάνει τους υπολογισμούς του ως προς την βιωσιμότητα μετά το έτος 2033.

Ασάφεια πλήρης και το ύψος των μέτρων για το χρέος, όπως και η χρονική διάρκειά τους.

—-Το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και αρκέστηκε σε μία δήλωση του Όλαφ Σολτς που λέει ότι η απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο κ.Σόλτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ζήτημα της Ελλάδας «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο», σύμφωνα με το Reuters. Πάντως γενικότερα, η στάση της Γερμανίας, κάθε άλλο παρά φαίνεται να αποκλείνει από την περίοδο Σόιμπλε. Είναι ενδεικτικό, ότι όσον αφορά στην Ιταλία, το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Α.Μέρκελ στη νέα ιταλική κυβέρνηση, τα …λέει όλα: “Η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε ένωση καταμερισμού του χρέους”.

Η Γερμανία εξακολουθεί να λέει όχι σε αυτόματο μηχανισμό ρύθμισης του χρέους ανάλογα με την ανάπτυξη (σ.σ. γαλλικό σχέδιο), για το ζήτημα της επιμήκυνσης επιμένει στα 3 χρόνια (υπό κάποιους όρους θα δεχόταν 5 χρόνια), ενώ θέλει να αναθέσει στο Eurogroup να αποφασίζει κάθε φορά το πότε και αν θα υπάρχει ελάφρυνση, ανάλογα με το αν η Ελλάδα εκπληρώνει συμφωνημένους όρους, ανά τριετία ή πενταετία.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μια τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

Εκεί που συμφωνούν ΔΝΤ και Ευρωζώνη, είναι πως δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος. Η ευρωζώνη θέλει επίσης η συμφωνία να περιλαμβάνει «ρήτρα» που θα την καθιστά άκυρη αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022

Η Κομισιόν θέλει “καθαρή έξοδο” με εποπτεία και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η Κομισιόν, θέλει όχι μόνο να …ξεμπερδεύει με την Ελλάδα, αλλά θέλει και να την προβάλλει ως…παράδειγμα της επιτυχίας της.

—H ΕΚΤ από την πλευρά της, επιμένει στην προληπτική γραμμή για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος με αυξημένη εποπτεία, ώστε η Ελλάδα να μην βρίσκεται υπό πλήρη εξάρτηση από τις αγορές, κυρίως σε περίοδο, όπως αυτή, που υπάρχουν ή θα υπάρξουν αναταράξεις. Η ΕΚΤ, βλέπει πράγματα που άλλοι θεσμοί δεν βλέπουν, ή αρνούνται να δουν: 1. Την εξέλιξη της υπόθεσης “Ιταλία” που μόλις τώρα αρχίζει και που μπορεί να βάλει δυναμίτη στα επιτόκια των ομολόγων. 2. Τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ισοζυγίου και εθνικών νομισμάτων. 3. Τις συνέπειες που μπορεί να έχει πολύ σύντομα στις αγορές – και τις χρηματιστηριακές – ο εμπορικός πόλεμος μετά την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ. Οι ίδιες οι ΗΠΑ, βλέπουν κινδύνους για την ίδια τους την οικονομική ανάπτυξη…

 

 

SHARE