Η ΕΚΤ βάζει τέλος στη δέσμευση για αύξηση του QE – Πιο κοντά στο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης – Τι προσδοκά ο Ντράγκι

Ενα βήμα πιο κοντά στο τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρνει η παράλειψη της δέσμευσης για αύξηση των αγορών ομολόγων, εάν χρειαστεί.

«Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το ρυθμό αγορών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ομόφωνη και δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στις προσδοκίες της ΕΚΤ» τόνισε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε στο θέμα του πληθωρισμού ακόμα», πρόσθεσε και τόνισε ότι το Δ.Σ. σημείωσε την ανάγκη για επιμονή και υπομονή στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαρκής επάνοδος των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Tόνισε παράλληλα πως το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην συναλλαγματική ισοτιμία και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο outlook για τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

H κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει νομισματική στήριξη μέσω των αγορών τίτλων, του μεγάλου όγκου στοιχείων ενεργητικού που έχει συσσωρεύσει, των επικείμενων επανεπενδύσεων και της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια, επισήμανε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Το 2019 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% και το 2017 κατά 1,7%.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Για Τραμπ – εμπορικό πόλεμο

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τους δασμούς που θέλει να εισαγάγει ο Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως «κάθε μονομερής απόφαση στο εμπόριο είναι επικίνδυνη. Υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια τέτοια απόφαση».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «ο άμεσος αντίκτυπος από εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να είναι τόσο μεγάλος, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως οι διαφωνίες πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται εντός ενός πολυφωνικού πλαισίου».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως δε θα αποκαλούσε την τωρινή κατάσταση με τις ΗΠΑ ως εμπορικό πόλεμο, αλλά διερωτήθηκε: «εάν οι δασμοί είναι για τους φίλους, τι θα πρέπει να κάνουμε προς τους εχθρούς;».

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση του QE

 

SHARE