Η ΕΚΤ “χαλαρώνει” τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις επενδυτικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρέχει στις επενδυτικές τράπεζες της Ευρωζώνης προσωρινή κεφαλαιακή ανακούφιση για τις εμπορικές τους δραστηριότητες, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντέξουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΕΚΤ επιτρέπει χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά τον υπολογισμό του ποσού που πρέπει να διαθέτουν “στην άκρη” οι τράπεζες ως εξασφάλιση έναντι πιθανών κινδύνων στην αγορά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη. Η απόφαση θα επανεξεταστεί σε έξι μήνες.

Η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Societe Generale συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν στο έπακρο από την ευελιξία της Φρανκφούρτης στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς “τρέχουν” το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ έχει παράσχει άνευ προηγουμένου μέτρα ανακούφισης στον “πολύπαθο” χρηματοοικονομικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και εξής, μειώνοντας τα υποχρεωτικά επίπεδα αποθεμάτων κεφαλαίων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ενισχύσουν με δανειακά κεφάλαια τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αντέδρασε ωστόσο λιγότερο γρήγορα σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Bank of England, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ απελευθέρωσε 120 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων, επιτρέποντας στις τράπεζες να αντλήσουν από τα αποθέματα ασφαλείας τους και να χρησιμοποιήσουν χρέος μειωμένης εξασφάλισης για την κάλυψη βασικών απαιτήσεων. Η ΕΚΤ έχει δώσει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων και την αποκατάσταση άλλων δυσλειτουργιών.

SHARE