Η εικόνα των τραπεζών στην κοινωνία και η “έφοδος” των ελεγκτών

Η έφοδος κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού  στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην Τράπεζα Αττικής και στα γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχολιάζεται  ποικιλοτρόπως. Και μπορεί κάποιοι τραπεζίτες που δεν έχουν πολιτικό κριτήριο αλλά μόνο τεχνοκρατικό να εκφράζουν δυσφορία, αλλά στην πραγματικότητα, μάλλον καλό θα κάνει στο τραπεζικό σύστημα αυτή η “επιδρομή”.

Το γεγονός ότι 120 υπάλληλοι της Επιτροπής εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών και κορυφαίων στελεχών και ζήτησαν ευγενικά (όπως λένε και οι τραπεζίτες) να ερευνήσουν  τα αρχεία και τους υπολογιστές, ξενίζει στην ελληνική πραγματικότητα.

Έλεγχοι παρεμφερείς και πολύ πιο αυστηροί που αποτελούν ρουτίνα στις Δυτικές δημοκρατίες, για την Ελλάδα είναι ταμπού.

Και βέβαια οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη υποστήριξης και ηρεμίας ώστε να δράσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα τους δίνοντας στην οικονομία το “οξυγόνο” του χρήματος για να αναπτυχθεί, αλλά το να βρίσκονται μονίμως στο “απυρόβλητο”, μάλλον κακό τους κάνει.

Πολύ απλά, γιατί:

1. Ελέγχους διαφόρων Αρχών (Ανταγωνισμού, αγορανομίας, επιθεωρητών Υγείας, Εφορίας, ΣΔΟΕ….) υπόκεινται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Όλοι αυτοί που υπόκεινται τους ελέγχους, διερωτώνται “γιατί σε εμάς και όχι στους τραπεζίτες”.

2. Οι πολίτες, ακόμα και οι συνεπέστεροι με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, ζουν επί χρόνια σε ένα καθεστώς όπου δάνεια δεν τους χορηγούνται την ίδια στιγμή που οι τράπεζες …μονίμως ανακοινώνουν πως εξυγιαίνονται και πάνε καλά.

3. Οι πολίτες (εξαιρούμε φυσικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που είναι …άφαντοι και κανένας δεν τους βρίσκει) που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους λόγω πτώσης εισοδημάτων ή ανεργίας, βομβαρδίζονται καθημερινά και στις πιο απίθανες ώρες από τις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία (“κοράκια” τα ονομάζουν) για τις οφειλές και καμία ΒΙΩΣΙΜΗ λύση για το πρόβλημά τους δεν τους προτείνεται. Και γίνονται έξαλλοι, όταν η τράπεζα αρνείται να τους κουρέψει ένα 20% της οφειλής, την ίδια στιγμή που πωλεί σε πακέτο στα funds το δάνειό τους, με κούρεμα 90%!

ΥΓ: Οι τράπεζες και οι διοικήσεις τους, κάθε άλλο παρά βρίσκονται στο “απυρόβλητο” τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια: Ελέγχονται από τον SSM, από την ΕΚΤ, από την Κεντρική Τράπεζα, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το σημαντικότερο, από ξένους τεχνοκράτες που έχουν διορίσει οι …θεσμοί στα ΔΣ και στις Επιτροπές που παίρνουν τις αποφάσεις. Τα παραπάνω όμως, ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η οποία, όπως συμβαίνει γενικότερα στην Ελλάδα, “γνωρίζει” ό,τι παίζει η τηλεόραση στα Δελτία Ειδήσεων και …στα πρωινάδικα. Εφόσον λοιπόν “παίχθηκε” στην τηλεόραση η “έφοδος” στις τράπεζες, η κοινή γνώμη μάλλον ικανοποιήθηκε. Και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως στην εικόνα των τραπεζών στην κοινωνία, η “έφοδος” επέδρασε θετικά.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE