Η ΔΕΗ με “εντολή” Σταθάκη βάζει πλάτη για τη ΛΑΡΚΟ – Χρωστά 300 εκατ!

Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δίνει μια τελευταία ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το σύνολο των χρεών  της ΛΑΡΚΟ έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ! Η πορεία της μεγαλύτερης βιομηχανίας νικελίου της Ευρώπης και από τις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως, μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον μπορεί να αναστραφεί.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ακολούθησε εκείνη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, όπου ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως “διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

“Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ.ΣΤΑΘΑΚΗ

«Διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.

Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους και

Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

SHARE