Η ΔΕΗ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΔΕΗ. Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε καθώς η κοπή της πίτας συνδυάστηκε με επίσκεψη όσων παραβρέθηκαν στη διάσημη έκθεση «Van Gogh Alive, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ στο να εντάξει περαιτέρω την πολιτιστική δραστηριότητα στις επιχειρησιακές της εκδηλώσεις.

Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν: ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κα Χαρά Καφαντάρη, η Πρέσβειρα της Πολωνίας, εκπρόσωποι των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κα Ράνια Αικατερινάρη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Στέφανος Γιουρέλης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Δ. Δημητριάδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης και Γεώργιος Ντζιμάνης και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ κ. Μιχάλης Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Ηλίας Μοναχολιάς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

 Η Ομιλία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ   

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος, κ.κ. Βουλευτές, κυρία Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ιδιαίτερα αγαπητοί Βουλευτές από τη Δυτική Μακεδονία, κυρία Πρέσβειρα της Πολωνίας, κύριοι εκπρόσωποι των Πρεσβειών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κ. Γενικέ Γραμματέα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, το 2017 ήταν το πιο κρίσιμο έτος στην ιστορία της ΔΕΗ. Ίσως πριν από το επόμενο!

Ας ξεχωρίσουμε μερικά γεγονότα:

 • –  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και η πώληση του 24% στην κινεζική STATE GRID. Ο επαγγελματισμός που επιδείχθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και τα ρίσκα τα οποία αναλάβαμε, είναι γνωστά. Και παρά το γεγονός ότι, όπως ξέρετε, εμείς είχαμε μια διαφορετική πρόταση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και τον έλεγχο του Δημοσίου, νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο ΑΔΜΗΕ, με συγκεκριμένη πολιτική βούληση εννοείται, να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και να αναπτυχθεί περαιτέρω.
 • –  Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε πλήρη έκταση τα ΝΟΜΕ, με απώλεια της ΔΕΗ περίπου 7%. Επίσης έγινε η διαπραγμάτευση και η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Βέβαια ταυτόχρονα με διατήρηση στο ακέραιο όλου του υδροδυναμικού στη ΔΕΗ, παρά τις επιδιώξεις ορισμένων, όπως ξέρουμε.

Ως ΔΕΗ βρεθήκαμε αντιμέτωποι:

 • –  πρώτον, με την ενεργειακή κρίση στις αρχές του χειμώνα η οποία μας κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια,
 • –  δεύτερον με την επιβάρυνση κατά 350 περίπου εκατομμύρια από τον ΕΛΑΠΕ, την οποία απορροφήσαμε πλήρως χωρίς καμία μετακύληση στην κατανάλωση, και
 • –  τρίτον με την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου η οποία είναι συνέπεια συρροής πολλών παραγόντων, όπως κατέδειξαν και τα δυο πορίσματα, των Επιτροπών της ΔΕΗ και του Υπουργείου. Θα πω για το τελευταίο, ότι το σπουδαιότερο είναι ότι αποφύγαμε οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα, και γενικά η διαχείριση ήταν σωστή. Θέσαμε το θέμα στις σωστές διαστάσεις και μπορώ να πω ότι οι προοπτικές για την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων κοιτασμάτων του ορυχείου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, πολύ πιο καλές από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Δεν παύει να ήταν μια μεγάλη ζημιά που ακόμη επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Αμυνταίου. Φυσικά, ανάλογα και με την προοπτική του ΑΗΣ, θα παρθούν ριζικότερες, στρατηγικές αποφάσεις.

  Τα ανωτέρω δεν μας καθήλωσαν σε θέσεις άμυνας. Αντίθετα, αναπτύξαμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του στρατηγικού μας στόχου, δηλαδή τη μετατροπή της ΔΕΗ σε αποδοτική, ανταγωνιστική και έντονα εξωστρεφή επιχείρηση.

  Έτσι, σταχυολογώντας τα σημαντικότερα αναφέρω:

 • –  Επεξεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού. Ένα βήμα τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1967 έχουμε το ίδιο σύστημα, και βέβαια πολύ μεγάλης σημασίας για την αύξηση της αποδοτικότητας, την εμπέδωση της αξιοκρατίας μέσα στο προσωπικό και στην επιχείρηση και την αναβάθμιση της διοικητικής μας λειτουργίας.
 • –  Στο περιθώριο που μας επιτρέπει ο νόμος, ενθαρρύναμε με κίνητρα την αποχώρηση περίπου 275 παλαιών εργαζομένων, βήμα αναγκαίο για ανανέωση του προσωπικού. Κι εδώ ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ότι πρέπει και είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε πολύ σύντομα, να αποδεσμευτεί, να καταργηθεί αυτό το άρθρο, το άρθρο 25 του Κανονισμού.

Μάλιστα στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης εμείς θα το καταργήσουμε γιατί είναι υπόθεση δική μας, των δυο μερών. Φυσικά υπάρχει η γενικότερη νομοθεσία, ώστε να μη συμψηφίζεται η αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας με το εφάπαξ. Διότι αυτό είναι απομεινάρι του προηγούμενου συστήματος, που ήταν ασφάλιση στον εργοδότη οπότε πράγματι είχε νόημα να συμψηφίζεται το εφάπαξ που έδινε η ΔΕΗ με την αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο συμψηφίζεται αυτή η αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας με το εφάπαξ.

 • –  Προχωρήσαμε σε σημαντική οργανωτική αναδιάρθρωση με την αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας στην κατεύθυνση του να είμαστε πιο κοντά στους πελάτες μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες τις ενεργειακές και τα άλλα προϊόντα και βέβαια να αναβαθμίσουμε την επιτελική λειτουργία της εμπορίας μας όπως αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες.

  Παράλληλα συστήσαμε τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής για να αναβαθμίσουμε αυτή τη λειτουργία μας, τη στρατηγική, σύμφωνα μάλιστα με προτάσεις που μας είχαν υποβληθεί από συμβούλους από το 2000. Δημιουργήσαμε τέλος τη Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης η οποία θα μας βοηθήσει και ήδη βοηθά στην ανάπτυξη της εξωστρεφούς μας δραστηριότητας.

 • –  Επίσης κάτι που για άλλες εταιρείες είναι συνηθισμένο αλλά για μας δεν ήταν, μετακινήσαμε και πιστεύω με πλήρη αντικειμενικότητα, χωρίς να υπάρχουν παράπονα ως προς αυτό τον τομέα -ξεβόλεμα πάντα υπάρχει- για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ, περίπου 50 εργαζομένους, από Μονάδες που έπαψαν να λειτουργούν, σε άλλες όπου υπήρχε ανάγκη.
 • –  Ξεκινήσαμε και ήδη έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην επεξεργασία του στρατηγικού και επιχειρηματικού μας σχεδίου για τον εταιρικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, θα αναφερθώ λίγο παρακάτω σε αυτό.

– Προχωρήσαμε σε σημαντικές συμφωνίες και επιχειρηματικές δράσεις. Είδαμε στο βίντεο ορισμένα στιγμιότυπα, αλλά θα ήθελα να τονίσω:

 Tην πολύπλευρη συνεργασία με τον κινέζικο κολοσσό και μια από τις πλέον σύγχρονες εταιρείες, τη SΗΕNHUA, τόσο σε θέματα έρευνας όσο και σε θέματα εμπορίας και ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον πρέπει να ξέρετε που έχει εκδηλωθεί για την αποεπένδυση οφείλεται σε όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχουμε κάνει και με τη SΗENHUA και με άλλες κινεζικές -αλλά και άλλες- εταιρείες.

 Κορυφαία ήταν η συμφωνία με τη GENERAL ELECTRIC και επίσης η εξαγορά της EDS από τη FYROM που θα αποφασισθεί αύριο από το Διοικητικό Συμβούλιο όπου υπάρχει ήδη η σχετική εισήγηση, γιατί έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες. Και τέλος η συμφωνία με την μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, την Αρχιρόδον.

Γενικά, σε ένα περιβάλλον εγχώριο και διεθνές με συμπεριφορά ταχέως κινούμενης άμμου και ταυτόχρονα όντας υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα έξω από τον έλεγχό μας και βέβαια μη ενταγμένα στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, αποδείξαμε ότι μπορούμε όχι μόνο να αντεπεξερχόμαστε με επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα να εκσυγχρονιζόμαστε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής μας.

Αυτό χωρίς ίχνος επανάπαυσης ή εφησυχασμού, είναι πολύ θετική παρακαταθήκη για τη μετέπειτα πορεία μας. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα αναδείχθηκαν προφανώς οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησής μας. Φάνηκαν όμως και σοβαρές αδυναμίες. Δεν παραγνωρίζω ούτε κατά διάνοια τις δυσκολίες και τους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Ενός πλαισίου, κάθε άλλο παρά ευνοϊκού, για να μην πω εχθρικού για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης σαν τη δική μας, με δημόσιο έλεγχο.

Δεν είναι δυνατό οι επιχειρηματικές μας πρωτοβουλίες να είναι στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας. Τότε ποιος είναι ο ρόλος των Γενικών Συνελεύσεων, της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων; Ούτε είναι αποδεκτό να διώκονται στελέχη μας ευρισκόμενα στο μέσο ανταγωνισμών ιδιωτικών συμφερόντων των εργολάβων μας. Συμβαίνει και αυτό και μάλιστα για υποθέσεις πέρα της δεκαετίας.

Αυτά πρέπει να τα δει η πολιτεία και να τα αντιμετωπίσει. Ευελπιστώ ότι με το νέο θεσμό, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο, θα υπάρξει η δυνατότητα για να τα ξεπεράσουμε αυτά. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση της κυρίας Αικατερινάρη ξεκαθάρισε πλήρως τα πράγματα για το ρόλο του Υπερταμείου το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και πρέπει παράλληλα να υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους κυβερνητικούς φορείς, ώστε τελικά να αποβεί ένας θεσμός εκσυγχρονιστικός και θετικός.

Όπως ξέρετε ήμουν από τους ελάχιστους που εδώ και δυο χρόνια έχω τονίσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται και βέβαια αυτά πρέπει να τα βλέπουμε πολύ αντικειμενικά και έξω από τις πολιτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις.

Πέρα από αυτά όμως η ανάπτυξη της ΔΕΗ εξαρτάται πρωτίστως από εμάς τους ίδιους. Να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, να συσπειρωθούμε γύρω από τους εταιρικούς στόχους και ας μου επιτραπεί η έκφραση να ανεβάσουμε στροφές σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως βέβαια τα στελέχη.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι με τα υπάρχοντα δεδομένα το 2018 θα είναι στον ίδιο ή στο μεγαλύτερο βαθμό χρονιά κρίσιμη για τη ΔΕΗ. Από την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το μέγεθος της επιτυχούς αντιμετώπισής τους θα κριθεί κυριολεκτικά το μέλλον της επιχείρησής μας. Αυτό χωρίς ίχνος δραματοποίησης.

Α) Έχουμε μπροστά μας την αποεπένδυση. Είναι καθοριστικής σημασίας. Με έχετε ακούσει να λέω, και το είπα μάλιστα σε μια εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα, ότι έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο. Τι εννοούσα και τι εννοώ: εννοώ ότι δεν ήταν ενταγμένη μέσα στη στρατηγική μας και μπήκε σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον λιγνίτη.

Ωστόσο είναι στοίχημα για μας να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Και πρέπει να μετατρέψουμε την αποεπένδυση σε ευκαιρία για την επιχείρησή μας, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση αυτό. Επιβάλλεται να πετύχουμε τον στόχο να πουλήσουμε τις μονάδες και τα ορυχεία με ικανοποιητικό τίμημα.

Η ΔΕΗ και οι λιγνίτες μέχρι τώρα ήταν ένα πράγμα. Όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς.

Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία.

Είναι κατανοητές και οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις των Συνδικάτων απέναντι στην πώληση των μονάδων. Είναι συνυφασμένο με τη ζωή των εργαζομένων, όλων μας, και εγώ προέρχομαι και είμαι μέρος αυτής της ζωής. Όμως πρέπει να τα δούμε με νέο μάτι, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα.

Και βέβαια να τονίσω και από αυτό το βήμα, κάτι που έχω πει κατ’ ιδίαν στους αγαπητούς εκπροσώπους των Συνδικαλιστών Οργανώσεων ότι τα εργασιακά δικαιώματα όλων και αυτών που θα πάνε στις μονάδες που θα αποεπενδυθούν αλλά και αυτών που θα μείνουν, θα διαφυλαχτούν στο ακέραιο.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν -να επαγρυπνούν ναι, να ανησυχούν όχι- για την τήρηση των υποχρεώσεων περιβαλλοντικής αναπτυξιακής και οικονομικής φύσης που έχουμε αναλάβει απέναντί τους. Αυτό πιστεύω ότι θα φανεί άμεσα το επόμενο διάστημα μέσα από το διάλογο που θα γίνει και μαζί μας αλλά και με την Κυβέρνηση.

Β) Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η ρευστότητα.

Το 2018 πρέπει να είναι η χρονιά ριζικής και αποφασιστικής στροφής. Να χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και με επιχειρηματικά κριτήρια διαχείριση της ρευστότητας και του χρέους. Πιστεύω ότι ένα δείγμα φάνηκε με την πρόταση που κάναμε και που θα την επαναλάβουμε βελτιωμένη, για την επαναγορά των 150 εκατομμυρίων από το ομόλογο που λήγει το Μάιο του 2019.

Θα προχωρήσουμε σε αποφασιστική αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων με αποφασιστική στο μέγιστο βαθμό αξιοποίηση των υπηρεσιών των συμβούλων.

Επίσης θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες, συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και βέβαια την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, πράγμα το οποίο επίκειται για το επόμενο διάστημα.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση των αναγκαίων πηγών ρευστότητας και χρηματοδότησης της επιχείρησής μας, με προοπτική τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το συντομότερο δυνατό.

Γ) Το επιχειρηματικό μας σχέδιο.

Ολοκληρώνεται περίπου σε δυο μήνες. Ήδη έχουν προσδιοριστεί οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις: ΔΕΗ ανταγωνιστική επιχείρηση με ριζική αλλαγή του μίγματος παραγωγής υπέρ των ΑΠΕ με εξωστρέφεια, επέκταση σε άλλες αγορές και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.

Αναδείχθηκε ακόμη όχι μόνο η πολύτιμη για τη ΔΕΗ αξία των δικτύων διανομής, αλλά και ο ρόλος της σημασίας τους για την εταιρική μας ανάπτυξη.

Από περιοριστικά ελληνική να γίνουμε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε από πλεονεκτικές θέσεις τον επερχόμενο ανταγωνισμό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης και ολοκλήρωσης. Όπως ξέρετε αυτός είναι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού.

Για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις του ανταγωνισμού με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού πρέπει να ενισχυθούμε, να αναπτυχθούμε, να αποκτήσουμε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό.

Πως θα γίνει αυτό; με την υλοποίηση της στρατηγικής του να γίνουμε μια περιφερειακή δύναμη. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι μέχρι την ολοκλήρωση την ευρωπαϊκή, υπάρχει το ενδιάμεσο στάδιο, των περιφερειακών αγορών. Η περιφερειακή αγορά η δική μας είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Μπορούμε λοιπόν στα πλαίσια αυτά να γίνουμε μια σοβαρή περιφερειακή δύναμη. Άλλωστε δεν βλέπω καμία άλλη επιχείρηση, τουλάχιστον στα Βαλκάνια, που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.

Από αυτή την άποψη πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει ότι η ισχυροποίηση της ΔΕΗ, η μετατροπή της σε τέτοια δύναμη, εξυπηρετεί και τη δική της πολιτική. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το περάσουμε στους Ευρωπαίους και θα το περάσουμε.

Είναι καθοριστικό λοιπόν να υλοποιήσουμε τα απαιτούμενα από το επιχειρησιακό σχέδιο στους αναγκαίους εταιρικούς και λειτουργικούς μας μετασχηματισμούς και αναδιαρθρώσεις. Ακόμη να ενισχύσουμε την λειτουργία μας ως Ομίλου στα πλαίσια του οποίου όλες οι θυγατρικές θα ενεργούν για τους κοινούς στόχους.

Δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε θα αφήσουμε να παραμείνει το στρατηγικό μας σχέδιο στα χαρτιά. Άλλωστε μπροστά μας ενόψει της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν, αλλά και θα είναι και υπό τη διαρκή επιτήρησή τους για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.

Δ) Άνοιγμα της αγοράς.

Πρέπει να λυθεί μια αντίφαση. Η ΔΕΗ να υποχρεούται να χάσει μερίδια της αγοράς και ταυτόχρονα να βελτιώνει τις υπηρεσίες της σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Από αυτό βέβαια το τελευταίο όχι μόνο δεν θα παραιτηθούμε, αλλά στόχος είναι να βελτιωθούμε ουσιαστικά. Άλλωστε κάθε επιχείρηση προσπαθεί να βελτιώνει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της, πόσο μάλλον μια επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ από την οποία εξαρτάται και θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευημερία, και η εξυπηρέτηση της εθνικής μας οικονομίας.

Πως θα γίνει αυτό; από τη μια πλευρά να βελτιωνόμαστε εμείς, πράγμα το οποίο εξ αντικειμένου θα μας οδηγεί να ενισχύουμε την ανταγωνιστική μας θέση, και από την άλλη πλευρά να χάσουμε και τόσα μερίδια της αγοράς αυτό είναι ένα ζήτημα.

Η πορεία της απώλειας του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ επαλήθευσε τις προβλέψεις μας ότι δεν μπορεί να γίνει με τους ρυθμούς οι οποίοι έχουν νομοθετηθεί. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα κάνω προβλέψεις για το 2018 για το οποίο έχει υιοθετηθεί η λύση το να γίνουν μεγαλύτερες ποσότητες δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Θα πω όμως το εξής: χρειάζεται να γίνει βαθύτερη ανάλυση του προβλήματος του ανοίγματος της αγοράς σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των αρμόδιων Κοινοτικών Αρχών. Είχα τονίσει και σε ένα πρόσφατο συνέδριο ότι τώρα που τελειώνει η αξιολόγηση, σιγά-σιγά βγαίνουμε και από το Μνημόνιο. Και το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα είναι στο προσκήνιο καθώς όλα τα μέτρα για αυτό έχουν ληφθεί, μπορεί με μεγαλύτερη υπομονή, με μεγαλύτερο χρόνο να εμβαθύνει περισσότερο η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και γενικά οι Κοινοτικές Αρχές.

Άλλωστε και ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας είναι σύμφωνος με αυτό και έχει εκφράσει την πρόθεση, να μελετήσουμε από κοινού το θέμα της αγοράς στην Ελλάδα και να δούμε πως θα ανοίξει σε όφελος των καταναλωτών, της οικονομίας και βέβαια χωρίς κλυδωνισμούς της ΔΕΗ. Εμείς έχουμε πει ένα δυο πράγματα, παραδείγματος χάριν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τμήματα των καταναλωτών τα οποία θα συμμετέχουν στην αγορά.

Έχουμε μιλήσει, όπως θα θυμάστε, και για κουπόνι για το κοινωνικό τιμολόγιο. Σήμερα όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο ανήκουν στη ΔΕΗ πλην κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού. Αν πάρουν το κουπόνι τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορούν να επιλέξουν όποιον προμηθευτή θέλουν. Επίσης να δούμε κάποια τμήματα -γιατί πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ- καταναλωτών που εξ αντικειμένου προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως είναι η μεγάλη βιομηχανία. Γιατί δεν μπορεί να μην είναι -και είναι προφανώς- στην προσοχή μας η μεγάλη βιομηχανία. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς με όλες τις απόψεις που εκφράζονται από τους μεγάλους καταναλωτές.

Σε τελική ανάλυση είναι αδιανόητο και αποτελεί και πλήγμα για την ίδια την έννοια της αγοράς να ενοχοποιείται για το μη άνοιγμα της αγοράς η έκπτωση του 15% που δώσαμε με την οποία αν μη τι άλλο ανακουφίστηκαν ευρύτατα στρώματα Ελλήνων καταναλωτών και βοηθήθηκε και η οικονομία. Δηλαδή έπρεπε να είναι πιο ψηλά οι τιμές; ή επίσης να ενοχοποιείται το γεγονός ότι δεν μετακυλήσαμε το κόστος από τον ΕΛΑΠΕ στην κατανάλωση και γι’ αυτό δεν άνοιξε η αγορά, γιατί το άκουσα και αυτό από εκπροσώπους εναλλακτικών προμηθευτών.

Ε) Η ΔΕΗ ως επιχείρηση.

Υπάρχουν δυο πλευρές. Η μία είναι η σχέση μας με το κράτος. Δεν θα επαναλάβω τα γνωστά. Απλώς πολύ επιγραμματικά θα πω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά που υπάρχουν. Να γίνεται έλεγχος από το κράτος από την πολιτεία με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο και τους αντίστοιχους στόχους με τους οποίους θα συμφωνούμε με την πολιτεία, και με βάση τον προϋπολογισμό.

Όταν κάνουμε προϋπολογισμό να τον διαπραγματευόμαστε με την Προϊσταμένη Υπηρεσία, τώρα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και με βάση αυτό να ελεγχόμαστε και να κάνουμε λεπτομερή απολογισμό στις Γενικές Συνελεύσεις.

Αλλά μετά από αυτό να υπάρχει μια λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις, οι αμοιβές και λοιπά. Όμως αυτά αφορούν το εκτός ημών πλαίσιο. Να δούμε τι γίνεται με εμάς με την εταιρική μας αποδοτικότητα. Πρέπει να λειτουργούμε με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, να αναβαθμίσουμε τη διοικητική μας λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Να αλλάξουμε τις εργασιακές μας σχέσεις με κύριο χαρακτηριστικό την απόδοση και την αξιοκρατία. Ήδη όπως αναφέρθηκε κάνουμε σοβαρά βήματα.

Κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι ένα είναι το στοίχημα: να αποδείξουμε ότι μια επιχείρηση με διασφάλιση των ουσιαστικών εργασιακών δικαιωμάτων και με κοινωνική ευαισθησία στη διαχείριση του προσωπικού της και γενικότερα στην κοινωνία, μπορεί να είναι αποδοτική με διασφαλισμένο το μέλλον και το δικό της και των εργαζομένων της.

Αυτό είναι το στοίχημα το δικό μας σαν επιχείρηση. Κόντρα σε άλλες απόψεις που λένε ότι μόνο η ιδιωτικοποίηση, μόνο αν πάει σε ιδιώτες η ΔΕΗ μπορεί να γίνει αποδοτική. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στην πορεία των ετών και παλαιότερα αλλά και τώρα μέσα από τις δυσκολίες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΣΤ) Θέλω να κάνω μια τελευταία αναφορά. Σε καμία περίπτωση η σημερινή Διοίκηση δεν θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αντίθετα όπως φάνηκε τελευταία με τους οκταμηνίτες εργαζομένους στο μέτρο του δυνατού και του δικαίου προβαίνουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο τα περιθώρια εξοικονόμησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης είναι αρκετά και θα εξαντληθούν.

Εκφράζω μάλιστα την πεποίθηση γιατί όπως ξέρετε επικοινωνώ με το προσωπικό, ότι και οι ίδιοι οι συνάδελφοι οι εργαζόμενοι συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών θα συμβάλλουν για αυτό και ήδη το κάνουν. Ακόμη οι αποδοχές πρέπει να αντανακλούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προσφορά και στο επίπεδο της εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις μας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και πιστεύουμε ότι αποτελούν στις σημερινές συνθήκες μια καλή βάση επίτευξης της συμφωνίας, που πιστεύω ότι πρέπει να την πετύχουμε μέσα στον Φεβρουάριο για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι περιορίστηκα στην αναφορά ορισμένων από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι φανερές οι δυσκολίες όπως όμως είναι φανερές και οι ξεκάθαρες δυνατότητες.

Με πίστη στον εαυτό μας πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Να επιστρατεύσουμε όπως είπε και ο Καζαντζάκης -σας έστειλα το μήνυμα με την ευχετήρια κάρτα όχι τυχαία- αλλά ας το αναλύσω τώρα, να επιστρατεύσουμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις που χωρίς όραμα και στόχο θα ύπνωναν ή θα ενεργούσαν σκόρπια και ανόρεχτα ώστε να φτάσουμε πολύ μακρύτερα από όσο ελπίζαμε.

Εύχομαι σε όλους υγεία, πρόοδο, αλληλεγγύη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία για το νέο έτος. Για μας, την επιχείρησή μας και την πατρίδα μας γενικότερα.

 Οι ομιλίες των προσκεκλημένων

Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής  

Καλησπέρα σας. Βρίσκομαι εδώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής. Να ευχηθώ καλή χρονιά, καλές εργασίες στη ΔΕΗ και στις εταιρείες της και βέβαια και σαν Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που σε πολλές συνεδριάσεις της, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή μας έχει ασχοληθεί, θ’ ασχοληθεί και θ’ ασχολείται πάντα με τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πυλώνας στο ενεργειακό τοπίο και στην ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας. Ειδικά σήμερα στο τοπίο το οποίο πραγματικά έχει αλλάξει με την απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΔΕΗ καλείται και πραγματικά προσαρμόζεται στις νέες αυτές συνθήκες και θα παίζει και σ’ αυτές τις καινούργιες συνθήκες ενεργό ρόλο μέσα στη χώρα μας.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις θυγατρικές της και όλες τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν γιατί βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι ένα δεδομένο, η ΔΕΗ προσαρμόζεται και προσαρμόζει ανάλογα και την πολιτική της.

Ευχόμαστε καλή χρονιά, καλές δουλειές στον όμιλο και βέβαια περαιτέρω ανάπτυξη και των θυγατρικών και του ομίλου της ΔΕΗ στις καινούργιες συνθήκες οι οποίες υπάρχουν.

Δε θα σας κουράσω, καλή χρονιά σε όλους και όλες κι ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Γ. Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Να σας ευχαριστήσω όλους για την πρόσκληση, να ευχηθώ προσωπικά το 2018 να είναι ένα έτος που οι επιθυμίες όλων σας θα πραγματωθούν.

Να ευχηθώ μεγάλες επιτυχίες στη ΔΕΗ και να ξεκινήσω λέγοντας κάτι πολύ απλό. Πρέπει να είναι κοινός στόχος για όλους μας ότι αγαπάμε τη ΔΕΗ, αγαπάμε το ημερολόγιο που έχουμε στο γραφείο μου με όλο το ιστορικό της ΔΕΗ το οποίο κάνει μια εξαιρετική ιστορική αναδρομή και επειδή είμαι και μιας ηλικίας άνθρωπος θυμάμαι πότε συνδέθηκε το ρεύμα στο χωριό μου, αν και 10 χιλιόμετρα έξω απ’ τα Χανιά..

Θα ήθελα να βεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι ενώ το 2017 οι Κασσάνδρες είπαν ότι καταρρέει η ΔΕΗ, καταστρέφεται η ΔΕΗ, δεν έχει μέλλον η ΔΕΗ, είναι τόσα πολλά τα συσσωρευμένα θέματα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, το 2018 νομίζω ότι έχουν καταλαγιάσει πολύ τα πράγματα.

Η ΔΕΗ θ’ αλλάξει εν μέσω ενός περιβάλλοντος στο οποίο έχουν δεσμεύσεις για τη χώρα, οι συμφωνίες που έχουμε είναι οι καλύτερες δυνατές, η ΔΕΗ θα διατηρήσει ακέραιο το υδροηλεκτρικό της δυναμικό, η ΔΕΗ θα διατηρήσει ακέραιο το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου, θα παραχωρήσει 40% των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να δεσμευόμαστε σ’ ένα μέλλον επενδυτικό το οποίο θα επιτρέψει και στις λιγνιτικές μονάδες στο μέγιστο δυνατό βαθμό να λειτουργήσουν με πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας μέχρι και τη δεκαετία του 2030.

Να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι το 2017 έκλεισε με τεράστια χρηματοοικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ με τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση να στηρίξει όλο το χρηματοδοτικό σκέλος της ΔΕΗ πέρα από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ με την πληρωμή του συνόλου των χρωστούμενων ΥΚΩ και με τη νέα σύμβαση και τις προκαταβολές που δίνει το Δημόσιο για αρκετά χρόνια με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε.

Συνεπώς η ιδέα είναι να συνεχίσουμε, η ΔΕΗ που αγαπάμε θα παραμείνει ο πυλώνας του συστήματός μας, θα είναι μια διαφορετική ΔΕΗ, πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική, πιο διεθνοποιημένη, πολύ πιο διεθνοποιημένη απ’ ό,τι είναι σήμερα, η οποία θ’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ημερών και με τη στήριξη όλων μας θα έχει το μέλλον που της αξίζει. Σας ευχαριστώ και καλή χρονιά.

Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, αυτή τη φορά με μια διαφορετική ιδιότητα. Είμαι μαζί με τους ανθρώπους της ΔΕΗ που έζησα τόσα χρόνια μαζί τους, περισσότερο από 5 χρόνια και θέλω σήμερα να σας ευχηθώ απ’ την καρδιά μου καλή χρονιά, να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας και κάθε προσωπική κι επαγγελματική επιτυχία.

Έχω εργαστεί με τους περισσότερους από εσάς, όπως είπα για πολλά χρόνια και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλές και καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε μέσα από συλλογική προσπάθεια, αντοχή και σκληρή δουλειά, πολλά βράδια. Είπαμε ότι θ’ αντέξουμε και δε θα το βάλουμε κάτω, με πολλούς από σας και πάνω απ’ όλα μέσα από κοινές αξίες και κοινό όραμα που μας οδήγησαν στην επόμενη μέρα.

Θεωρώ ότι οι δυσκολίες μας έκαναν πιο δυνατούς και θεωρώ ότι τελικά αντέξαμε γιατί μάθαμε κάτι πολύ σημαντικό: Ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας, στους δικούς μας ανθρώπους και στις δικές μας δυνάμεις. Όπως γνωρίζετε, σήμερα είμαι εδώ ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Είναι ένα νέο εγχείρημα το οποίο θα είναι κάτω από μια κοινή στέγη, συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες θα είναι κομβικής σημασίας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Η ΔΕΗ είναι μια τέτοια εταιρεία, είναι μια εταιρεία κομβικής σημασίας καθώς επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία μας μέσα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και τους καταναλωτές, είναι μια εταιρεία που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία, εγώ το κατάλαβα 10 χρόνια που ήμουν εδώ, μπορεί να μη θυμάμαι το χωριό μου που πήρε ρεύμα, αλλά θυμάμαι ότι η ΔΕΗ από το 1950 έδωσε ρεύμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει.

Και είναι μια εταιρεία η οποία πρέπει να διαχειριστεί σήμερα την επόμενη μέρα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και το κύρος που έχει στο στρατηγικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Καταλαβαίνω ότι βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ολοκλήρωσης του νέου στρατηγικού σχεδίου, φαντάζομαι ότι θα μας τα πει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ενός σχεδίου που πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα αλλά και τις προκλήσεις που δεν είναι λίγες και πρέπει ν’ αντιμετωπίσει μ’ επιτυχία ώστε να μετασχηματιστεί σ’ έναν σύγχρονο όμιλο. Έναν σύγχρονο όμιλο που θα χαιρόμαστε όλοι να βλέπουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Προφανώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα επιπλέον η οικονομική κρίση δημιούργησε και επιπρόσθετες προκλήσεις σε μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ, που δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναλύσουμε, τις έχουμε αναλύσει κι άλλες φορές και νομίζω τις γνωρίζετε όλοι.

Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική με έμφαση οπωσδήποτε στην επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην επέκταση σε νέες αγορές και σε νέα προϊόντα, για παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου, στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση, είδαμε, πολύ σημαντικών συνεργειών και συνεργασιών που θα την πάνε στην επόμενη μέρα και γενικότερα στην αξιοποίηση της ενοποιημένης ευρωπαϊκής και περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς μέσα και στα πλαίσια του target model.

Ταυτόχρονα νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να επικεντρώνετε σε δράσεις για την καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας και των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης όπως επίσης και στη χρηματοδότηση που όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η σημερινή εποχή να διαχειριστούμε.

Όσον αφορά γενικότερα τις δημόσιες επιχειρήσεις νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσω κάτι: Σήμερα καλούμαστε να επιτύχουμε μέσα από τη διαχείριση εμείς σαν Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, οι δημόσιες επιχειρήσεις να έχουν μια καλύτερη εσωτερική και εξωτερική ισορροπία. Εσωτερική ισορροπία διατηρώντας μια υγιή, υπεύθυνη και διαφανή εσωτερική διαχείριση ώστε να εμπλουτίζεται η αξία τους, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούν και αξία στην κοινωνία και στην οικονομία, όντας μοχλός ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης και αυτό θα πρέπει να συνδέεται ξεκάθαρα με την αποστολή τους, με το όραμά τους και με τους στρατηγικούς στόχους που θέτουν.

Εξίσου σημαντικό για τη δημιουργία αξίας είναι και η προώθηση όπως είπα των κατάλληλων επενδύσεων αλλά και συνεργειών και στρατηγικών συμμαχιών για ν’ αξιοποιήσουν καλύτερα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για τις δημόσιες επιχειρήσεις, εκτός από την αποδοτικότητα που είναι προφανές ότι επιζητούμε όλοι, καλύτερη οικονομική και διοικητική αποδοτικότητα, νομίζω ότι υπάρχει κι ένα ιδιαίτερο φάσμα παραμέτρων που θα πρέπει ν’ αξιολογηθούν και που συνδέονται με τα οφέλη από τον εκσυγχρονισμό αυτών των εταιριών για να μπορέσουν να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου αλλά και με τις δημόσιες υπηρεσίες που αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στην κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει ν’ αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης, απασχόλησης, πρέπει ν’ αποτελέσουν καταλύτες τεχνογνωσίας και καινοτομίας και πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουν παραδείγματα σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως κάτι το οποίο είναι και το πιο πολύτιμο στοιχείο, περιουσιακό στοιχείο για μια επιχείρηση. Και αυτό είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό του.

Από τους ανθρώπους εξαρτάται η πορεία μιας εταιρείας, εξαρτάται η πορεία ενός κλάδου, μιας οικονομίας και μιας χώρας γενικότερα. Οι άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο και αυτό εγώ σ’ αυτή την εταιρεία το έχω βιώσει περισσότερο απ’ όλα. Με τους ανθρώπους καταφέραμε να κάνουμε, με τις ομάδες, με ισχυρές ομάδες, με ομάδες που είχαν αντοχή, να καταφέρουμε τα περισσότερα απ’ αυτά που τουλάχιστον όσον καιρό ήμουν εγώ εδώ, καταφέραμε.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό λοιπόν στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε, ν’ αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, ν’ αναδείξουμε τα ταλέντα και να τους δώσουμε σύγχρονα πρότυπα ηγεσίας, οργάνωσης και διοίκησης. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε στους ανθρώπους μας. Χρειάζεται όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό, επίμονη προσπάθεια, ανάληψη ευθύνης. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, πρέπει ν’ αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, εξωστρέφεια και ανοιχτή επικοινωνία με όλους.

Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης σήμερα και με πλήρη επίγνωση των μεγάλων απαιτήσεων και των μεγάλων προκλήσεων της σημερινής εποχής, είμαι εδώ προκειμένου να εργαστώ και να εργαστούμε μαζί ώστε να κάνουμε τη ΔΕΗ μια σύγχρονη εταιρεία σε μια σύγχρονη εποχή. Οι στόχοι μας είναι σαφώς υψηλοί αλλά μπορούμε να τους πετύχουμε μέσα από συλλογική προσπάθεια και έχοντας χτίσει μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. Φάμελλος , Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κ. Πρόεδρε, κ. Αντιπρόεδρε, κύριοι εκπρόσωποι των Ενεργειακών και Παραγωγικών Λειτουργιών της χώρας μας, θα μου επιτρέψετε να πω κι εγώ με τη σειρά μου παρ’ ό,τι έφτασα λίγο καθυστερημένος, λόγω της μάχης των τηλεοπτικών παραθύρων, ότι εύχομαι με όλη μου την καρδιά και ειλικρινά υγεία, πρόοδο και προκοπή σε όλους σας και στις οικογένειές σας και βέβαια σε όλους τους εργαζομένους και σε όλη την οικογένεια της ΔΕΗ.

Πρόεδρε εύχομαι πραγματικά να πληθαίνετε, να ομορφαίνετε, να δημιουργείτε και να είστε όλοι δυνατοί. Κι επειδή σε κάθε βασιλόπιττα κάθε χρονιάς, είναι σημαντικό να κάνεις μια μικρή αναδρομή και να βάλεις κι ένα στόχο, εγώ θέλω να ξεκινήσω πρώτα απ’ όλα με το στόχο ότι ήταν και είναι προφανές για τη δική μας κυβέρνηση, ότι η παράμετρος του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόσπαστο στοιχεία του ενεργειακού σχεδιασμού και για το λόγο αυτό πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια απόλυτη συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να μπορούμε και να έχουμε ταυτόχρονα και επάρκεια στο ενεργειακό αγαθό και πρόσβαση με καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας, αλλά το σημαντικότερο, να έχουμε μετριασμό των εκπομπών στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά και προσαρμογή στις υποχρεώσεις και τις διεθνείς αλλά και τις εθνικές που δημιουργούνται.

Και η χώρα μας, σ’ ένα βαθμό και από την απο-ανάπτυξη αλλά και από τις προσπάθειες που γίνονται, έχει φτάσει ήδη στους στόχους για την κλιματική αλλαγή του 2020 και θα βάλει πολύ πιο αισιόδοξους και ήδη ο Υπουργός έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό του ενεργειακού χάρτη για να βάλουμε πολύ πιο αισιόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή για το 2030.

Όμως αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς την ενεργειακή και παραγωγική κοινότητα ότι με τίποτα δεν υποδηλώνει υποβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και υποβάθμιση του παραγωγικού προϊόντος, αντίθετα, το περιβάλλον είναι παραγωγική δύναμη για τη χώρα μας και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας, μια νέα υπεραξία πιο φιλική για τη ζωή μας και για το μέλλον μας και ταυτόχρονα να δώσει σημαντική πρόοδο στη χώρα μας που μπορεί να εκμεταλλευτεί και τα γεωπολιτικά της χαρακτηριστικά, είτε αυτά είναι περιβαλλοντικά είτε είναι ενεργειακά.

Και θα σας δώσω τρία παραδείγματα αυτής της κοινής προσπάθειας που κάναμε και με τη ΔΕΗ και βασικά με τη ΔΕΗ, την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο ήταν ότι κατορθώσαμε στα πλαίσια της συζήτησης για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, για το εμπόριο αέριων ρύπων, να εξασφαλίσουμε για πρώτη φορά ειδικό άρθρο σ’ Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει τη χρηματοδότηση της χώρας μας με 500 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος, να μειώσουμε τις εκπομπές, να μεταφέρουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή παραγωγή από και προς τα νησιά και να βελτιστοποιήσουμε το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Το δεύτερο ήταν ότι επίσης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετύχαμε την παράταση και ταυτόχρονα την ολοκλήρωση σε μετέπειτα χρόνο της λειτουργίας των ενεργοβόρων και παλαιών μονάδων που έχουμε στα νησιά, που είναι όμως και ρυπογόνες περισσότερο, ώστε να μην κλείσουν απότομα και να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ αυτό το ενεργειακό αγαθό των νησιωτών μας, αλλά να έχουμε την απαραίτητη προσαρμογή.

Και το τρίτο που επίσης νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό, ήταν ένα από τα γνωστά μυθιστορήματα της χώρας, ήταν το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να σχεδιάσει ολοκληρωμένα, να επιλύσει με όφελος και τοπικό αλλά και εθνικό, ν’ αδειοδοτήσει με περιβαλλοντική ασφάλεια αλλά και κοινωνική παράμετρο και γνώμονα, έτσι ώστε ν’ αποδείξει ταυτόχρονα και στην ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει η οδός της παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι συγκεκριμένο το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει «δίκαιη ανάπτυξη», σημαίνει γιαπαραγωγή με όφελος και προς την κοινωνία και προς την οικονομία, με όφελος και προς τον παραγωγό και προς τον εργαζόμενο.

Αυτές είναι οι δικές μας αρχές, αρχές οι οποίες είναι ισότιμες και προσβάσιμες για όλους και αυτό είναι το διαφορετικό στοιχείο της πολιτικής. Μιας πολιτικής η οποία γίνεται πάνω στο τραπέζι αλλά γίνεται για όλους. Και αυτό πιστεύω είναι και το εχέγγυο για μια καλύτερη πορεία της χώρας και για μια προοδευτική, δημιουργική, παραγωγική χρονιά και για τον ενεργειακό τομέα και για τη ΔΕΗ.

Και πάλι χρόνια πολλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να μου δώσετε το λόγο. Να είστε καλά.

Γ. Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Κύριε Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, αγαπητοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου εκπροσωπώντας αυτό τον πλούτο που έχει η εταιρεία έτσι όπως είπε η κα Αικατερινάρη, το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου χρόνια πολλά, καλή χρονιά, μόνο που με βάση αυτά που είπε ο κ. Φάμελλος, θέλω να παρατηρήσω ότι δυστυχώς δεν πληθαίνουν.

Η χρονιά που μας πέρασε έχει ήδη δημιουργήσει έναν ακρωτηριασμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, μ’ ένα εγχείρημα που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξει στη διαδικασία αντίστοιχη του ΟΤΕ, μακάρι να διαψευσθώ, ωστόσο το εγχείρημα είναι σωστό, μένει στο Ελληνικό Δημόσιο για όσο μένει. Φόβους εκφράζω.

Δεύτερον, το 2018 ξεκινά με μια διαδικασία η οποία ονομάστηκε από την κυβέρνηση «αποεπένδυση». Θα πρέπει δηλαδή αρκετοί από τους παρευρισκομένους συναδέλφους μου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενδεχομένως ν’ αλλάξουν ιδιοκτήτη. Και αυτό στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια εμμονή των Βρυξελλών για κάτι που έχει τεθεί ως θέμα το 2003, σήμερα έχουμε 2018 και κάποιοι πιστεύουν ότι θ’ ανοίξει η αγορά εάν φύγουμε 4 λιγνιτικοί σταθμοί από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

Είναι βέβαιο, γιατί βλέπω παρόντα και τον κ. Φιλίππου, ότι θ’ αναγκαστείτε να βγάλετε πολλά MW στις διαδικασίες των ΝΟΜΕ όπου, ειρήσθω εν παρόδω, ο Πρόεδρος της εταιρείας και με τη συνεργασία τη δική μας, στηρίξαμε απόλυτα την προσφυγή του στο ζήτημα του ΣτΕ γιατί δεν ανοίγει η αγορά έτσι. 1.800 MW για το 2018 σε διαδικασίες ΝΟΜΕ σημαίνει ότι ολόκληρος ο Άγιος Δημήτριος συν τη Μελίτη, θα δουλεύουν για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπου προχθές άκουσα το παράδοξο, ότι θα μπορούν να συνεχίζουν να βγάζουν εκτός της χώρας μας οι προμηθευτές, οι εναλλακτικοί πάροχοι, αυτοί που θέλουν να ρίξουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες μας, προϊόντα ΝΟΜΕ.

Θα έπρεπε να είναι απολύτως απαγορευτικό για να δούμε αν τελικώς θα πέσει. Κύριε Φιλίππου, σε δυο χρόνια από σήμερα, ή στην ουσία σ’ ένα χρόνο από σήμερα, μπορεί η εταιρεία αυτή να έχει, γιατί εμείς θα δώσουμε τη μάχη να το αποτρέψουμε αυτό, πολύ λιγότερα λιγνιτικά MW. Εάν πιστεύετε ότι θα χάσει 30 μονάδες από τη λιανική ή από την παραγωγή η ΔΕΗ, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος όταν και το Ελληνικό Δημόσιο και η υψηλή βιομηχανία, η υψηλή τάση και το κοινωνικό τιμολόγιο και μια σειρά από τιμολόγια που φτάνουν ή αγγίζουν ή ξεπερνούν το 25%, δε θέλουν ν’ αλλάξουν πάροχο.

Και απ’ ό,τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία μάλλον εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι το 2019, 31/12/2019 δε θα πετύχουμε τους στόχους. Και με δεδομένο ότι δε βρέθηκε πουθενά στο σχέδιο κ. Υπουργέ ότι οι επίδοξοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων θα συμμετέχουν και αυτοί στη διαδικασία των ΝΟΜΕ, αν μη τί άλλο θα έπρεπε να προβλέπεται για να υπάρχει στοιχειωδώς μία αντικειμενικότητα και ίση μεταχείριση με τους επίδοξους επενδυτές

Τί θα κάνουν αυτοί; Θα επενδύσουν, θ’ αγοράσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια και θα παράγουν την ενέργεια σε τιμές κάτω από τα ΝΟΜΕ; Νομίζω ότι είναι αστείο γιατί αν θέλει ο Υπουργός να κρατήσει τη δέσμευσή του, ότι δε θα θιγούν οι εργασιακές σχέσεις και οι θέσεις εργασίας σε αυτές τις διαδικασίες, νομίζω ότι πολύ λίγα μπορούν να συμμαζέψουν σε μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού για να έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα έτσι ώστε να δώσουν φθηνότερα στον Έλληνα καταναλωτή το ρεύμα.

Γιατί ο στόχος αυτός είναι, υποτίθεται ότι κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα για να μπορέσει ο Έλληνας καταναλωτής να έχει φθηνότερη ενέργεια είτε στη βιομηχανία του είτε στην οικιακή κατανάλωση. Το στοίχημα θα το δούμε. Εγώ είμαι βέβαιος ότι δε θα πέσει 30 μονάδες το πορτοφόλι της εταιρείας σε ό,τι αφορά την εμπορία της. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες, και άλλες διαδικασίες ν’ ανοίξει η αγορά. Μπορεί να τις βρούμε, να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι όλοι μαζί γιατί είμαστε συμμέτοχοι, να κουβεντιάσουμε για να δούμε αν αυτές μπορούν να λυθούν.

Γιατί με τον τρόπο που πάτε, είμαι βέβαιος κ. Φιλίππου ότι του χρόνου θ’ ανακοινώσετε 2.500 MW για ΝΟΜΕ και θα βάλετε μέσα και θα δουλεύουν, το σύνολο των λιγνιτικών εργοστασίων για τα προϊόντα ΝΟΜΕ, μήπως και πέσει η αγορά 5-6 μονάδες. Θα δούμε πώς θα τρέξει το 2018.

Δε θέλω να πάρω πολύ χρόνο, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να προσεγγίσω ένα ζήτημα: Κύριε Υπουργέ, η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει απολύσεις. Δε θα δεχθεί κανένας από εμάς απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Πραγματικά βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι εδώ κι ένα χρόνο, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της εταιρείας, προσπαθούμε να πείσουμε το Υπουργείο Εργασίας ν’ αποσαφηνίσει επιτέλους αν δικαιούται να συμψηφίσει κάτι στο οποίο δε συμμετέχει η εταιρεία.

Διότι ως γνωστόν το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ δε συμψηφίζεται γιατί είναι μόνο χρήματα των εργαζομένων. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Και για να μπορέσουν να έχουν οι εργαζόμενοι τις υπό αποεπένδυση μονάδες, να χρησιμοποιήσω κι εγώ αυτό τον εύηχο όρο, θα πρέπει πρωτίστως να έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αυτή λήγει σε μερικές εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ έχουν απωλέσει 5,5 δις ευρώ μέχρι σήμερα, από την ημέρα των μνημονίων στους μισθούς τους. Αυτά θεωρητικά θα μπορούσε να τα έχει «κερδίσει» η επιχείρηση. Ωστόσο η επιχείρηση δίνει μάχη σε ολόκληρη την επικράτεια, για να μην πω στην υφήλιο, να μπορέσει να βρει εκείνες τις συνεργασίες έτσι ώστε ν’ ανακτήσει αυτό που η πολιτεία επέλεξε ν’ απωλέσει. Και δε φαίνεται να μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα, ή τουλάχιστον θα γίνει με υπερβολικές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα όμως, όπου οι πολιτικές της κυβέρνησης κρατούν δέσμια την εταιρεία σε σχέση με το πώς χειρίζεται το πελατολόγιό της. Θα σκάσει η βόμβα κ. Υπουργέ, είχα την τιμή να σας το πω και δια ζώσης, με τη ΛΑΡΚΟ και το επόμενο χρονικό διάστημα πολλές εταιρείες στη χώρα μας δε θέλουν να πληρώσουν, με μεγάλες οφειλές. Δική σας είναι η ευθύνη, αυτό εννοώ τώρα, της Διοίκησης, αν πρέπει να τους αφήνει να συνεχίζει τη ρευματοδότησή τους χωρίς να κάνει άρση της εκπροσώπησης. Θα κριθούμε όλοι γι’ αυτό.

Κλείνω λέγοντας ότι εμείς είμαστε εδώ, οι εργαζόμενοι σ’ αυτό τον όμιλο, σ’ αυτή την εταιρεία, από τον τελευταίο εργάτη μέχρι την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, έχουμε δείξει ότι κάνουμε αυτό που ξέρουμε πάρα πολύ καλά, να παρέχουμε αδιάλειπτα ενέργεια στον ελληνικό λαό. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Μόνο και σ’ αυτή την περίπτωση θα δώσουμε και εκείνες τις μάχες ν’ αποτρέψουμε τόσο ό,τι έχει να κάνει με την πώληση όσο και το γεγονός ότι δε θα μείνουμε χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας.

Κύριε Υπουργέ, πριν από μερικές ημέρες, οι συστημικές Τράπεζες ανακοίνωσαν εθελούσια έξοδο με 61 μισθούς. Τράπεζες τις οποίες ανακεφαλαιοποιήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι. Και η εταιρεία σκέφτεται επειδή έχει κάτι, δε λέω ότι το κάνει ο Πρόεδρος γιατί είμαστε σε πλήρη ταύτιση με αυτό, υπάρχει η δυνατότητα, μάλλον δε θέλει ν’ αποζημιώσει επειδή στο άρθρο 25 παρ. 3 του Ν. 4491/66 με άλλο καθεστώς, με άλλο Ασφαλιστικό γιατί η εταιρεία ήταν και ασφαλιστής, μοναδικό σύστημα στη χώρα, έλεγε ότι τυχόν αποζημίωση συμψηφίζεται με το εφάπαξ. Και σωστά το έλεγε τότε, με άλλες διαδικασίες. Όχι σήμερα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άρση αυτής της αδικίας. Μας έχει υποσχεθεί για να μπορέσουμε να υπογράψουμε σύμβαση. Αλλιώς την ευθύνη για τη μη υπογραφή της σύμβασης θα την έχει η κυβέρνηση και η Διοίκηση. Χρόνια πολλά, να είναι καλά και αυτή η χρονιά χωρίς ατυχήματα.

SHARE