Η Citigroup πουλάει xρυσό της Βενεζουέλας

Aρκετούς τόνους χρυσού σχεδιάζει να πουλήσει η Citigroup, σύμφωνα με το Reuters, καθώς το πολύτιμο μέταλλο είχε μπει ως εγγύηση από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας για δάνειο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Έληξε όμως η προθεσμία για επαναγορά τους και η χώρα δεν είναι σε θέση να καταβάλει το ποσό οπότε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει πρόβλημα να διατηρήσει τα αποθέματα της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο από το 2014 έχει χρησιμοποιήσει swaps χρυσού για να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθέματά της προκειμένου να έχει πρόσβαση σε ρευστό, μετά την πτώση των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας που δυσκόλεψαν την πρόσβαση της Βενεζουέλας σε σκληρό νόμισμα.

Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, η κυβέρνηση με μεγάλη δυσκολία ανακτά της εγγυήσεις που έχει δώσε.

Υπό τους όρους της συμφωνίας του 2015 με την Citibank της Citigroup, η Βενεζουέλα έπρεπε να αποπληρώσει στις 11 Μαρτίου τα 1,1 δισ. δολάρια του δανείου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να αποπληρωθεί του χρόνου.

Η Citibank σκοπεύει να πουλήσει τον χρυσό που κρατά ως εγγύηση –που έχει αξία περίπου 1,358 δισ. δολαρίων- για να ανακτήσει την πρώτη δόση του δανείου και θα καταθέσει το υπόλοιπο των σχεδόν 258 εκατ. δολαρίων σε τραπεζικό λογαριασμό στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Citigroup, γράφει το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αίτημα για παροχή πληροφοριών.

SHARE