Η Citi μειώνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8%

Η Citi μειώνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021, όπου βλέπει το ΑΕΠ να κινείται στο 0,3% από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Όπως τονίζει, στο β’ τρίμηνο η ευρωζώνη θα είναι η περιοχή που θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως, με την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμπτει ελαφρώς μόνο στο δ’ τρίμηνο. Εκτιμά ότι το παραγωγικό κενό στην περιοχή θα διευρυνθεί κατά 2,5%, αρκετό για να αντιστρέψει την υποκείμενη βελτίωση της πίεσης στον πληθωρισμό και θα παγιώσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

H Citi εκτιμά ότι από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει κάτι περισσότερο.  Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι μάλλον απίθανο να συμβούν, εκτός αν επέλθει αλλαγή στην εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τον μεταβατικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης. Το “κονδύλι” του QE ύψους 120 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) παρέχει ευελιξία και θα μπορούσε να δαπανηθεί νωρίς, ειδικά αν οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να ανταποκριθούν δημοσιονομικά τις ερχόμενες εβδομάδες.

SHARE