Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Οικονομία, Επενδύσεις, Εθνικά θέματα

Οικονομία, επενδύσεις, εθνικά θέματα και προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα του Πρωθυπουργού για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή  το απόγευμα και στο πρόγραμμά του έχουν οριστικοποιηθεί κρίσιμα ραντεβού με ξένους ηγέτες και επιχειρηματίες.

Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Έντι Ράμα (23 Σεπτεμβρίου), και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ (24 Σεπτεμβρίου), σε μία περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτών των χωρών.
Ένας από τους στόχους του Πρωθυπουργού είναι να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Ήδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τη δική τους αξία έχουν τρία ακόμα ραντεβού, με τους επικεφαλής τριών τραπεζών, της Goldman Sachs, της Merrill Lynch και της JP Morgan Chase.
Όπως είχε δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Realfm 97,8, “Για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Γι ‘αυτό ο στόχος μας είναι τριπλός.
Πρώτον να αναδείξουμε το οικονομικό μας σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, δεύτερον να βάλουμε την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή με τον τρόπο που της αρμόζει και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα όπως αυτά της Τουρκίας αλλά και τα διεθνή θέματα. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ και με άλλους σημαντικούς Πρωθυπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Επίσης θα δείξει και μία χώρα που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός για το θέμα της κλιματικής αλλαγής για παράδειγμα”.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει την προσεχή Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των ομογενών από τον τόπο της διαμονής τους.

Την ίδια ημέρα, θα είναι παρών στο Global Business Forum του Bloomberg, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Στο φόρουμ, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Επίσης, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτύξει την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στόχος του είναι τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.

 

 

SHARE