Η άποψη της Έφης Αχτσιόγλου για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Προβληματική σε τρία σημεία χαρακτηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, σημειώνοντας, όμως, με τη σειρά της πως «αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ» αναφορικά με την ίδρυση του ΕΦΚΑ

Η τέως υπουργός Εργασίας και νυν αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και τον τρόπο υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνει πως δικαιώθηκαν θεμελιώδεις νομικές επιλογές του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, αλλά παράλληλα διαπιστώνει πως ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις εις βάρος των αδυνάμων.

Και εξηγεί:

«Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».

«Αυτό που σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε τον κύριο Βρούτση είναι να μην αποτολμήσει να αξιοποιήσει επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας, προκειμένου να εφαρμόσει τη βαθιά ιδεοληψία και μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, κόβοντας συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

SHARE