Η Alpha Bank αξιοποιεί το θετικό momentum στην αγορά – Έκδοση ομολόγου Tier II

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank, με την τράπεζα να αξιοποιεί το θετικό momentum που κυριαρχεί στην αγορά.

Κύκλοι της τράπεζας επιβεβαιώνουν τη διενέργεια συναντήσεων της Alpha Bank, υπό τον CEO Βασίλη Ψάλτη, με επενδυτές την Τρίτη (4/2) στο Παρίσι και την Τετάρτη (5/2) στο Λονδίνο.

Για να τρέξουν τις διαδικασίες, η Alpha Bank όρισε τη Citi ως «Structuring Advisor», τις Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και NatWest Markets ως «Joint Bookrunners», καθώς και την Alpha Finance ως «co-lead» στην έκδοση.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διοίκηση της Τράπεζας επιδιώκει να αξιοποιήσει:

– τόσο το θετικό momentum που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

– όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας για την περίοδο 2020 – 2022.

Galaxy

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται να περιορίσει το ύψος των NPEs από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Παράλληλα, άμεση θα είναι η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού, αλλά και ο θετικός αντίκτυπος στο CoR (από 200bps το 2019 σε χαμηλότερα από 100bps μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022).

Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί, διαβεβαιώνουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές. Ήδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στην ίδια παρουσίαση του Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί και η πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.

Το ομόλογο

Κύκλοι της Alpha Bank αναφέρουν πως η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy. H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.

Με την επικείμενη συναλλαγή, η τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.

Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο οίκος Wood αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank – στα 2,35 ευρώ από 2 – και εκτίμησε ότι η Alpha Bank μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 8%.

Ακόμη πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η HSBC η οποία δίνει τιμή – στόχο στα 2,48 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και σύσταση για αγορά (buy), συμπεριλαμβάνει τη μετοχή της Alpha Bank -τη μοναδική επιλογή της από το Ελληνικό Χρηματιστήριο- στη νέα ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές και τους 20 τίτλους που όλοι οι επενδυτές ανά τον κόσμο οφείλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, εκτιμά ότι η Alpha Bank έχει επιτύχει μεγάλη μείωση των ΝPEs εντός του 2020, αξιοποιώντας και την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και τέλος προβλέπει ότι η κερδοφορία της Alpha Bank θα βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία να μειώνονται περισσότερο από 50% και το κόστος κινδύνου να προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Citigroup, τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από την Fitch, βρίσκονται δηλαδή μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), που αποτελεί όρο για να ενταχθεί ένα ομόλογο στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.

Τετραήμερο roadshow

Οι κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν πως το σχέδιο απομείωσης των NPEs -Galaxy- βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραήμερου credit update roadshow που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, σε Λονδίνο και Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 17 συναντήσεις με επενδυτές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 7 τηλεδιασκέψεις.

Συνολικά, τα στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με 59 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, από 41 επενδυτικά σχήματα.

Alpha Bank: Ξεκινά την έκδοση Tier 2 με roadshow σε Λονδίνο και Παρίσι

SHARE