Η αλήθεια για τις ΜΕΘ και οι άναρθρες κραυγές

 

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις προσεγγίζοντας το θέμα των ΜΕΘ, μέσω μιας καθαρά απλής μαθηματικής και οικονομικής συλλογιστικής. Μέσα από δεδομένα και μεγέθη, που είναι διαθέσιμα σε όλους μας.

Με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καλύπτεται η διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών, σε ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτόν, στο 25% των ιδιωτικών ΜΕΘ, είχαν πρόσβαση οι ασθενείς μέσω του ΕΟΠΠΥ και το κόστος της νοσηλείας, καλυπτόταν με τον ίδιο τρόπο που καλυπτόταν και στο ΕΣΥ. Δηλαδή με €800.

Βέβαια το πόσο των €800 που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ στο ΕΣΥ, δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος της ΜΕΘ, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, το κόστος του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει μόνον το κόστος της νοσηλείας των €800 και το υπόλοιπο το καλύπτει ο ασθενής, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος για την ημερήσια νοσηλεία σε ΜΕΘ υπερβαίνει τα €1.600.

Όμως τώρα, λόγω του κορονοϊού οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όσον αφορά στην πάγια σχέση που διέπεται από την αρχική συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Λόγω του κορονοϊού, η νοσηλεία στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, δεν αποτελεί πλέον επιλογή του ασθενούς (που παλαιότερα θα κάλυπτε εξ ιδίων πόρων την διαφορά του κόστους), αλλά αναγκαιότητα του συστήματος. Έτσι το Δημόσιο, θα πληρώνει το ποσό που θα πλήρωνε ο ασθενής, αν επέλεγε να νοσηλευτεί στην ιδιωτική ΜΕΘ.

Το Κράτος έχει θεσπίσει για τους πολίτες άλλων χωρών (εντός ή εκτός Ε.Ε.), οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, το κόστος νοσηλείας να υπολογίζεται με το λεγόμενο μισθολογικό συντελεστή κόστους 2,09 επί της τιμής των νοσηλίων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν νοσηλευτεί ένας ξένος που δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα, τότε το ημερήσιο κόστος νοσηλείας του στην εντατική στο ΕΣΥ δεν θα είναι €800 την ημέρα, αλλά €1.672 (€800 επί το συντελεστή 2,09). Και είναι απολύτως εύλογο. Με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κόστος κλίνης ΜΕΘ κυμαίνεται πάνω από €1.600, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται.

Επομένως, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι ιδιωτικές κλινικές που θα παρέχουν κατά 100% τις δικές τους ΜΕΘ στο σύστημα, θα πρέπει να καλύπτονται για όλο το κόστος λειτουργίας τους. Που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα έξοδα της νοσηλείας, αλλά και το κόστος των εξειδικευμένων εργαζομένων, ιατρών, νοσηλευτών. Δηλαδή όχι μόνον το ποσό των €800, αλλά των €1.600.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνει με αυτόν τον τρόπο, τις πιθανότητες να αντέξει και να αντιμετωπίσει την πανδημία του covid-19, ενισχυόμενο με ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, με κλίνες Αυξημένης Φροντίδας, με θαλάμους αρνητικής πίεσης και με προμήθεια περισσότερων αναπνευστήρων.

Αυτήν την στιγμή, η χώρα και οι πολίτες της, βιώνουν μια επίθεση από ένα αόρατο εχθρό με ανυπολόγιστες επιπτώσεις πάνω τους. Αυτήν την στιγμή, δίνεται μια άνιση μάχη. Από την οποία κάποιοι τυχεροί θα βγούμε απλά τραυματισμένοι, αλλά κάποιοι άτυχοι συμπολίτες μας δεν θα είναι μαζί μας για να ξανακτίσουμε μαζί, επόμενη ημέρα. Και αυτήν την ίδια στιγμή, ηχούν με υπερβολική πρόκληση οι άναρθρες κραυγές, όσων διακρίνονται από ανικανότητα ανάγνωσης της πραγματικότητας και από αδυναμία χρήσης, ακόμα και αυτών των τεσσάρων πράξεων της απλής αριθμητικής της τρίτης δημοτικού. Αλλά και όσων, στην βάρδια τους «έγινε η στραβή», όπως με χυδαίο κυνισμό πήγαν να δικαιολογηθούν για την εκατόμβη στην Μάνδρα και στο Μάτι.

Πηγή: Από άρθρο με τίτλο “Η υστερία του Σύριζα με τις ΜΕΘ και οι αριθμοί” του οικονομικού αναλυτή Κ.Χαροκόπου στο liberal.

SHARE