Η Αγιά Σοφία τζαμί – Ο Ερντογάν πράττει, η ΕΕ κοιμάται, οι ΗΠΑ λυπούνται – Καταδίκη από Μητσοτάκη, Τσίπρα, κόμματα

Πρωθυπουργός, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κόμματα, η ΕΕ, προσωπικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καταδικάζουν την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να  μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, προσβάλλοντας όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό.

Θλίψη εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Έκκληση από τον Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν να προστατέψει τις χριστιανικές αξίες.

Χλιαρές οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ που φαίνεται ότι αρκούνται στο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να επισημάνουν ότι το Μνημείο πρέπει να παραμείνει επισκέψιμο από όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. (Κάτι, που και ο ίδιος ο Ερντογάν δέχεται, παρομοιάζοντας το με την Παναγία των Παρισίων που λειτουργεί και ως ναός χριστιανικός και ως Μουσείο).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 (από τον Κεμάλ Ατατούρκ) ήταν παράνομη. Με άλλα λόγια αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ως ισλαμικού τεμένους επικύρωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διάγγελμα  απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως… «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους.

Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν τη σημερινή απόφαση… «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης». 

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του. Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία απαιτούμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο και επιμένουμε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο».
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί

 

Α.Τσίπρας: Πρόκληση στις οικουμενικές αξίες η απόφαση για την Αγία Σοφία

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανακοίνωση για Αγία Σοφία για…την τιμή των όπλων

 

Μπορέλ: Λυπηρή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

 

Ρωσία για Αγία Σοφία: Η μετατροπής της σε τζαμί θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο

 

Κύπρος: Πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

 

Γεννηματά: Μαχαιριά για εμάς τους Έλληνες η απόφαση για την Αγία Σοφία

 

Σαμαράς για Αγία Σοφία: Η Ευρώπη κοιμάται – Όποιοι δεν υπερασπίζονται ταυτότητα – πολιτισμό αφανίζονται

 

ΚΚΕ για Αγιά Σοφιά: Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

 

Ιβάν Σαββίδης στον Πούτιν: Η Ρωσία να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά τις παγκόσμιες χριστιανικές αξίες

SHARE