Γλύτωσε το λάδι από τους δασμούς του Τραμπ, την πλήρωσαν τα ροδάκινα – Η λίστα με τα προϊόντα

Ελληνικά αγροτικά προϊόντα “παίρνει η μπάλα” των δασμών 10%-25% που επιβάλλει ο Ντ.Τραμπ σε αντίστοιχα προϊόντα των χωρών της ΕΕ, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Δασμοί Τραμπ σε ευρωπαικά προιόντα από 18/10- “Αντίποινα” για την Airbus

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τους πρόσθετους δασμούς στις εξαγωγές ελαιολάδου, όπως είχε προκύψει έπειτα από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος με τον Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα. Αντίθετα, μια από τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία, θα εξάγει το δικό της ελαιόλαδο με «καπέλο» 25%.

Στη λίστα με προϊόντα που θίγονται από τους νέους δασμούς πρώτο έρχεται το ελληνικό βιομηχανικό ροδάκινο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ξεκινά τη φετινή εξαγωγική περίοδο με ζημία που υπολογίζεται στα 50 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον, από τους αυξημένους δασμούς επηρεάζονται τα κάτωθι ελληνικά προϊόντα:

♦ Διάφορα είδη τυριών

♦  Υποκατάστατα τυριού

♦  Αγελαδινό γάλα

♦  Επεξεργασμένο γάλα

♦  Διάφορα είδη βουτύρου

♦  Χοιρινό κρέας

♦  Χοιρινά λουκάνικα

♦  Γιαούρτι

♦  Φρούτα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου ανάφερε ότι μετά το ρωσικό εμπάργκο, που “γονάτισε” τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, «έρχονται τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, αφού επιβάλλοντας δασμούς 43% συνολικά, οδηγούν ουσιαστικά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό».

Όπως εξήγησε, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, εκτιμάται αυξημένη σε ποσοστό 20% στα καλής ποιότητας βιομηχανικά ροδάκινα, και σημείωσε, ότι συνολικά αναμένεται να υπερβεί τους 400.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι, με το «15% αυτής να αφορά σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».

Σημείωσε δε ότι “κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους”.

Η ΕΚΕ, όπως υπενθύμισε ο κ. Αποστόλου, έχει θέσει το πρόβλημα έγκαιρα τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές”.

Στο πλαίσιο αυτό, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των βιομηχανιών, αλλά και των παραγωγών, η ΕΚΕ “καλεί την κυβέρνηση να αγωνιστεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα, π.χ τις ελιές”.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ . Αποστόλου σημείωσε ότι θα “πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, ήτοι των βιομηχανιών και των παραγωγών”.

SHARE