Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι από τον ιό έχει επηρεαστεί μία στις τρεις χώρες-μέλη του Ταμείου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να λάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την κα Γκεοργκίεβα, το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση και περιορίζει την κινητικότητα.

Tόνισε ωστόσο πως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η κα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο.

Νωρίτερα, η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Ταμείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ είναι ενωμένες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας αβεβαιότητα και πλήττοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε την αναγκαία στήριξη για να περιορίσουμε τις συνέπειες, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες. Έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη που έχουν ανάγκη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν εργαστούμε από κοινού, θα ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και θα αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους».

SHARE