Γιούνκερ: Φίλοι μου Μητσοτάκης, Τσίπρας – Στηρίζει Ελλάδα, Κύπρο -Τρόικα, ΔΝΤ πρόσβαλαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Ο Jean-Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραχώρησε στη Μαρία Ψαρά του Euronews 8λεπτη συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Juncker συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη, το ρόλο της Τουρκίας, τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή, αλλά και για τις αναμνήσεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποδοκιμάζει την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και τη στάση της στο Προσφυγικό, πιστεύει ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε κληθεί στο Βερολίνο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ, EURONEWS: Ευχαριστώ που είσαστε μαζί μας.

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Είναι ευχαρίστησή μου.

Είναι περίπου δυο μήνες που δεν είσαστε Πρόεδρος της Κομισιόν.

Δύο μήνες ήδη! Δε μοιάζει με δύο μήνες.

Ας μιλήσουμε για πολιτική. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Τουρκία. Έχετε υπόψη σας τις τελευταίες εξελίξεις. Εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σας θυμάμαι στο Σίμπιου να λέτε “Είμαι Κύπριος”, στρατεύματα στη Λιβύη και τη Συρία. Πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ;

Δεν μου αρέσει η πρόσφατη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, επειδή δεν πιστεύω ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης, διότι είναι επικίνδυνο. Υπήρχε αυτή τη διάσκεψη της Λιβύης τις μέρες στο Βερολίνο, όπου υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο να μην παρεμβαίνουν πλέον, που είναι μια σοφή απόφαση.

Όσον αφορά την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, όλες αυτές τις περίπλοκες περιστάσεις, πρέπει να πω ότι πάντα ήμουνα και θα είμαι πάντα στην κυπριακή πλευρά, διότι δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο, δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει.

Στη διάσκεψη που αναφέρατε, αυτή του Βερολίνου,  η Ελλάδα δεν ήταν προσκεκλημένη. Πιστεύετε ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην κρίση στη Λιβύη;

Δεν ξέρω γιατί δεν προσκλήθηκε, θα ήταν χρήσιμο για όλους να ήταν εκεί η Ελλάδα. Τουλάχιστον πρέπει να καλείται σε κάποιες από τις σχετικές συναντήσεις. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι παίχτης στην περιοχή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Οι Έλληνες φοβούνται ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα μείνει μόνη της. Τι λέτε;

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Οπότε είναι υποχρέωσή μας να λαμβάνουμε υπόψη μας την ελληνική και κυπριακή άποψη. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θέλει να γίνει. Και οι πιθανότητες να γίνει μέλος η Τουρκία θα εξαρτάται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο μεταξύ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έχουν περάσει 5 χρόνια από το 2015. Γνωρίζουμε για το ρόλο σας στην ελληνική κρίση. Αλλά πέντε χρόνια μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015, πολλοί δηλώνουν ότι οι κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ναι, το άκουσα και εξεπλάγην. Γιατί είχα εμπλακεί βαθιά με τη λεγόμενη «ελληνική κρίση», η οποία ήταν γενικευμένη κρίση. Γύρω στο 2014 και 2015, είχα λιγότερους συμμάχους. Σήμερα, κάποιοι λένε ότι ήταν μαζί μου. Δεν ήταν.

Ποιος βοήθησε λιγότερο λοιπόν την Ελλάδα, το ευρώ, την Ευρωζώνη;

Δεν ήταν και λίγοι… Ήταν αρκετοί. Κυρίως στον αποκαλούμενο «ορθόδοξο βορρά» της ΕΕ, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινή γνώμη θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν τα πήγαινε καλά, ότι οι Έλληνες δε δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν είναι σοβαροί, είναι διεφθαρμένοι, δε νοιάζονται για το καλό της Ευρωζώνης. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, αλλά η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίστηκε χωρίς αίσθηση αξιοπρέπειας.

Όταν έγινα Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά το Eurogroup, η αίσθησή μου ήταν ότι η διαδικασία δεν ήταν αρκετά πολιτική. Ότι ήταν τεχνοκρατική. Ότι το ΔΝΤ έπαιζε ένα ρόλο που ήταν μεγάλος. Ήμουν πάντα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Θα σας ρωτούσα γι αυτό. Τελικά, κατά τη γνώμη σας, το ΔΝΤ έκανε καλό στην Ελλάδα και το πρόγραμμα;

Δεν ήταν ούτε καλό, ούτε κακό. Αλλά δεν ήταν απαραίτητο. Γιατί είχαμε ένα πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Προσπάθησα να μειώσω την επιρροή του σιγά-σιγά, γιατί δε μ’ άρεσε καθόλου η διαδικασία με την Τρόικα. Δε λάμβανε υπόψη την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.Προσπάθησα πάντα να υποστηρίζω την Ελλάδα. Είχα λίγους φίλους εκείνη την περίοδο.

Και πώς καταφέρατε να τους πείσετε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη;

Λέγοντας ότι τη μέρα που η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη αυτό θα δημιουργούσε –όχι μόνο στις αγορές, αλλά γενικότερα- την εικόνα μιας μη σταθερής ΕΕ. Δεν αποδέχθηκα ποτέ την ιδέα ότι οι αγορές και οι προβοκάτσιες τους θα επιβάλουν την βούλησή τους στην πολιτική της ΕΕ. Κάποιοι το δέχονταν, αλλά τελικά πείσθηκαν.

Θυμόσαστε μια συνάντηση, ένα τηλεφώνημα, κάτι που δεν έχετε πει μέχρι σήμερα;

Αν δεν το έχω πει μέχρι τώρα, υπάρχει λόγος. Αλλά είχα δύσκολες συζητήσεις με τους Πρωθυπουργούς, με τους Υπουργούς Οικονομικών. Και δεν εννοώ τον Βαρουφάκη γιατί τον έχω συναντήσει μόνο για 10 λεπτά και του αρκεί για να γράψει βιβλία, αλλά δε με εντυπωσίασε. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν με τους άλλους Ευρωπαίους. Έπρεπε να πείσω τους έλληνες να εφαρμόσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Αλλά μετά, έπρεπε να πείσω και τους άλλους. Και αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.

Αναφερθήκατε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Έγραψε στο Βιβλίο του ότι μερικές από τις χειρότερες στιγμές ήταν όταν «ο Γιούνκερ προσπάθησε να τον βοηθήσει». Είπε ότι ο Γιούνκερ «δεν ήταν ιδιαίτερα ικανός» (σ.σ. not particularly competent) Θυμόσαστε τη συνάντησή σας;

Όχι, αλλά δεν θυμάμαι τη δική του ικανότητά.

 Εχετε Έλληνες φίλους;

Ναι, πολλούς πό όλες τις πολιτικές πλευρές. Μιλούσα μαζί τους συχνά κατά την περίοδο της κρίσης. Ήθελα να έχω προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είχα καλή γνώση.

 Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φίλος σας;

Ναι. Έχω καλή σχέση με όλους τους Πρωθυπουργούς.

 Ο Αλέξης Τσίπρας;

Ναι, είναι φίλος. Ανακαλύπταμε ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τον εμπιστεύτηκα, με εμπιστεύτηκε, κάποιες φορές απογοητεύτηκα από αυτόν, κάποιες φορές εκείνος από μένα. Μέρα με τη μέρα, όμως, χτίσαμε μια σχέση χρήσιμη για Ελλάδα και ΕΕ.

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ουδείς κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα, αν δεν ήμουν εγώ, το 2015 θα είχατε βγεί από το ευρώ, δηλώνει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ στην Καθημερινή της Κυριακής.

 

SHARE