Γιατί είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα οι εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία – Οι κίνδυνοι για τα ομόλογα

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή στην Ιταλία έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.  Οι αγορές, θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα με τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, άρα, αυτή η εκτίμηση θα συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, όπως και γενικότερα τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου. Τυχόν μεγάλη αύξηση των spreads αλλά και των ασφάλιστρων κινδύνου, βάζει νάρκες στη δύσκολη προσπάθεια της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Το πρώτο που “εύχονται” στην Κομισιόν, είναι να συγκροτηθεί το συντομότερο η νέα κυβέρνηση, ώστε να μην “παίξουν” οι αγορές το σενάριο της αβεβαιότητας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη δεξιά συμμαχία των Μπερλουσκόνι – Forza Italia  και Σαλβίνι – Λέγκα του Βορρά, το 38% των ψήφων (17% Forza Italia, 13% Λέγκα).

Ακολουθεί με 28% το Κίνημα των 5 Αστέρων και με 26% η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ματέο Ρέντσι.

Την στήριξή του στην κεντροαριστερή συμμαχία εξέφρασε  ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα. «Η ψήφος της 4ης Μαρτίου; Νοιάζομαι για την Ιταλία και την Ευρώπη και επιθυμώ ο Πάολο Τζεντιλόνι και η κεντροαριστερή συμμαχία που τον στηρίζει να βγουν ενισχυμένοι», έγραψε ο Λέττα, μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Μπερλουσκόνι -Σαλβίνι, εάν το Forza Italia είναι πρώτο, ο Σίλβιο, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη για φορολογική απάτη, θα προτείνει αυτός τον Πρωθυπουργό: Αυτός θα είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος, με δήλωσή του, θα αποδεχθεί την πρόταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια εκλογες

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπερλουσκόνι για την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Απόψε του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω την Ιταλία», έγραψε ο Ταγιάνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Πλέον η απόφαση επαφίεται στους συμπολίτες μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Εάν η Λέγκα έλθει πρώτη, τότε ο Ματέο Σαλβίνι θα γίνει πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι εταίρος στη συμμαχία της δεξιάς είναι και το το εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζα Μελόνι…

SHARE