Γιατί η Wall Street “αγνοεί” τον κορωνοϊό – Νέα ιστορικά υψηλά στις μετοχές παρά τα “σήματα” των ομολόγων και τους κινδύνους για την ανάπτυξη

Μπορεί στην Κίνα τα θύματα του κορωνοϊού να έχουν ξεπεράσει τα 900 και τα κρούσματα τα 40.000, μπορεί οι αγορές χρυσού και πετρελαίου να …χορεύουν στους ρυθμούς του ιού, μπορεί η FED  να ανακοινώνει ότι παρακολουθεί τον κορωνοϊό ως πιθανή απειλή για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η Wall Street ακολουθεί τον δικό της δρόμο.

Προφανώς, εμπιστεύεται περισσότερο τον…ντόκτορα Τραμπ που γνωμάτευσε σήμερα ότι προέβλεψε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης.

Στη Wall Street, χθες,  o Dow Jones ενισχύθηκε 0,6% – 175 μονάδες στις 29.276, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,65% στις 3.350 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 9.628 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι S&P και Nasdaq έπιασαν για άλλη μια φορά νέα ιστορικά υψηλά.

«Αν και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην Κίνα, η πρόσφατη εμφάνιση του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές στην οικονομία της Κίνας, που θα επηρεάσουν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» προειδοποίησε σύμφωνα με το CNBC η Fed.

Σε δημοσκόπηση του CNBC με συμμετοχή 11 αναλυτών, οι περισσότεροι αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, με την μέση πρόβλεψη να είναι μόλις στο 1,2%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τα επίπεδα του τετάρτου τριμήνου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη και επιστροφή σε ρυθμούς 2% στο δεύτερο τρίμηνο, μια πρόβλεψη που όμως εξαρτάται από τη σοβαρότητα της επιδημίας, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες.

Οι προβλέψεις πρώτου τριμήνου κυμαίνονται από το χαμηλό του 0,4% της UBS μέχρι το υψηλό της Action Economics που αναμένει ανάπτυξη 2%.

Οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους παρότι τα μακροικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, ειδικά τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση.

Στις αγορές εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι οι μετοχές  δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απειλή όσο η αγορά ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί 37 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους.

«Οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά σήματα, έχοντας όμως αποσυνδεθεί από τις αγορές μετοχών», αναφέρει η JP Morgan σε έκθεσή της, παρατηρώντας ότι ορισμένοι παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι η οικονομική αδυναμία της Κίνας θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Τι είναι όμως αυτό που στηρίζει τις αμερικανικές μετοχές; Τα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων από της Fed. Οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μία ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το καλοκαίρι και μια δεύτερη γι’ αργότερα.

Η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αυτή την εβδομάδα ίσως προσφέρει ενδείξεις για το κατά πόσον είναι ρεαλιστικές οι παραπάνω εκτιμήσεις.

SHARE