Για το ΑΕΠ “πλακώθηκαν” Σταικούρας – Τσακαλώτος – ‘Ήρξατο χειρών αδίκων” ο Ευκλείδης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε μέσω του λογαριασμού του στο facebook στον τέως ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τοποθέτηση του αναφορικά με τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ.

Τσακαλώτος: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν”

Όπως αναφέρει ο υπουργός, “η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%”.

Ο ΥΠΟΙΚ εξηγεί πως “υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της Ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως “εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω”.

Τσακαλώτος: Αν αυτό είναι το σχέδιο, βοήθα Παναγία.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανταπάντησε στον υπουργό Οικονομικών:

“Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ότι ήταν το 2011.

Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει.

Γιατί αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2.8 είναι μεγαλύτερο του 1 ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος.

Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ: Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2019 – Χαμηλότερη του αναμενόμενου

 

SHARE