Γερμανία: Μέρκελ – Ζέεχοφερ συμφώνησαν σε κλειστά προσφυγικά κέντρα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο.
Δηλώσεις για την επίτευξη συμφωνίας έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν σε τρία σημεία: στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Ο συμβιβασμός προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο, όπως δήλωσε και ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Με ανάλυσή της, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε σχολιάζει ότι το όλο σκηνικό αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο παραδοσιακό παιγνίδι ευθυνών μεταξύ των δύο κομμάτων και εκτιμά πως ό,τι σχεδιάστηκε ως μεγαλειώδης αντίδραση στο CDU ίσως προκαλέσει τελικά μεγαλύτερη ζημιά στους Χριστιανοκοινωνιστές.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας, αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί, θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Ζέεχοφερ και Μέρκελ είχαν επί μακρόν μια δυσκολη σχέση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αντιδικήσει για το μεταναστευτικό από το 2015. Ωστόσο, η υφιστάμενη διαφωνία τους έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει πολύ λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το 2015. Ο Ζέεχοφερ υπενθυμίζεται ότι υποστήριζε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην τελευταία Σύνοδο δεν είναι αρκετά και το Σάββατο προσφέρθηκε να παραιτηθεί σε διάρκεια συνάντησης με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η Καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν. Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ προς την Ιταλία ή Ελλάδα. Εμφανίζεται δε, ανένδωτη να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Ενδεικτικά, σε χθεσινή συνέντευξή της στο ZDF, τόνισε ότι οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά. «Αυτό που ήταν και για τον (Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών) Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα».

SHARE