Γερμανία σε Ουκρανία: Σας βοηθάμε με νοσοκομείο εκστρατείας, όχι με όπλα – ΟΗΕ: Δεν θα γίνει εισβολή

Η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, “ένα νοσοκομείο εκστρατείας”, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

“Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη”, τόνισε η Λάμπρεχτ.

“Η Ουκρανία θα λάβει ένα πλήρες νοσοκομείο εκστρατείας μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση (του προσωπικού) τον Φεβρουάριο”, ανακοίνωσε, εξηγώντας ότι το κόστος για τη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

“Επίσης έχουμε ήδη προσφέρει αναπνευστήρες”, διευκρίνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα της ήδη παρέχει θεραπεία “σε σοβαρά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες στα νοσοκομεία του γερμανικού στρατού”.

“Οπότε βρισκόμαστε στο πλευρό του Κιέβου. Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακωθεί η κρίση”, υπογράμμισε η ίδια.

Ωστόσο το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, “οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή” στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση “στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.

Ο ΟΗΕ: “Πεπεισμένος” ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή “πεπεισμένος” ότι “δεν θα γίνει” παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

“Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση”, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. “Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό” και “έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο”, πρόσθεσε.

“Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων”, υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να “αποφύγουμε το χειρότερο”.

Την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει “πόλεμο μεγάλης κλίμακας”, αλλά πρόσθεσε πως “νομίζω πως θα εισβάλει” στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι “πρέπει να κάνει κάτι”. Δεν έκανε καμία διευκρίνιση.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE