Γερμανία: Πόλεμος των κυβερνητικών κομμάτων για τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

 

Απόψε αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου, έπειτα από μαραθώνιο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (CDU, CSU, SPD) προκειμένου να δώσουν λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την τύχη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (Μυστικές Υπηρεσίες) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί πρώτα με τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και η συνάντηση θα διευρυνθεί εφόσον διαπιστωθεί προοπτική συμφωνίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τις τελευταίες ώρες, φαίνεται ότι το ζητούμενο από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δεν είναι η απόλυση του κ. Μάασεν, αλλά η μετακίνησή του σε θέση η οποία δεν θα θεωρείται αναβάθμιση, όπως αυτή του υφυπουργού Εσωτερικών που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, ενώ δεν θα συνοδεύεται από μισθολογική αύξηση.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Ζεεχόφερ στην Sueddeutsche Zeitung, ο οποίος είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη νέα συνάντηση την δημιουργία προϋποθέσεων συμφωνίας. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει στην Bild am Sonntag ότι δεν σκοπεύει να απολύσει τον κ. Μάασεν, κυρίως επειδή «οι κατηγορίες εναντίον του δεν στέκουν». Ο κ. Ζεεχόφερ κατηγόρησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για εκστρατεία εναντίον του κ. Μάασεν, τόνισε ότι ο επικεφαλής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών δεν υπέπεσε σε κανένα υπηρεσιακό σφάλμα και εξήγησε ότι δεν προτίθεται να τον απολύσει, αλλά, αντιθέτως, να τον προστατεύσει.

Με αυτούς τους όρους, οι πιθανές επιλογές, όπως, σύμφωνα με την Bild am Sonntag, τις παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών στην καγκελάριο, είναι είτε να γίνει αμοιβαία μετακίνηση του κ. Μάασεν με τον – προσκείμενο στο SPD – επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος Χόλγκερ Μουνχ, κάτι που αρχικά είχε απορρίψει η αρχηγός του κόμματος, Αντρέα Νάλες, είτε να διοριστεί ο κ. Μάασεν ως ειδικός συντονιστής για θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, παραμένοντας στην ίδια μισθολογική βαθμίδα, των 11.000 ευρώ (μικτά). Αυτή θεωρείται από κύκλους των Σοσιαλδημοκρατών ως η επικρατέστερη επιλογή.

Η κα. Νάλες πάντως απέκλεισε σήμερα για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να διαλυθεί η κυβέρνηση εξαιτίας της υπόθεσης Μάασεν. Τόνισε ωστόσο ότι δημιουργούνται κατ’ επανάληψη διαμάχες για επιμέρους ζητήματα, οι οποίες γίνονται με τρόπο πιο σκληρό από ό,τι χρειάζεται και επέρριψε την ευθύνη στην συμπεριφορά του κ. Ζεεχόφερ, η οποία, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στις επικείμενες εκλογές στην Βαυαρία (14.10.2018), οι οποίες «επιδρούν καταστροφικά στην δουλειά του Βερολίνου».

Στην αποψινή συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος, εκτός από τους τρεις αρχηγούς και οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, οι Φόλκερ Κάουντερ (CDU) και Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) και από την πλευρά του SPD ο υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς η Αντρέα Νάλες είναι και επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματός της.

SHARE