Γερμανία: Η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη στο Α’ τρίμηνο, πλήττεται από τον κοροναϊό

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει αδύναμη στο πρώτο τρίμηνο του 2020, υπό το βάρος των αδύναμων εξαγωγών και της έξαρσης του κοροναϊού στην Κίνα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας (Μπούντεσμπανκ) στην τακτική έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν στάσιμη στο τέταρτο τρίμηνο και αναπτύχθηκε μόλις 0,6% για το σύνολο του 2019, καθώς ο τεράστιος μεταποιητικός τομέας της έπεσε σε ύφεση, μεταδίδοντας την απαισιοδοξία σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.

«Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, δεν υπάρχουν ενδείξεις μίας θεμελιώδους μεταβολής στη γερμανική οικονομίας», σημειώνει η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Με την εμφάνιση του κοροναϊού στην Κίνα στις αρχές του 2020 προστέθηκε ένα νέο επίπεδο κινδύνου». Η Μπούντεσμπανκ προσθέτει ότι ο ιός μπορεί να αποδιαρθρώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις (παραγγελιών) για τις γερμανικές εταιρείες.

Η γερμανική οικονομία θα εξακολουθήσει να καθοδηγείται από την εγχώρια κατανάλωση χάρη στην αύξηση των μισθών, την εύρωστη αγορά εργασίας και τον ισχυρό κατασκευαστικό τομέα. Η βιομηχανία, όμως, θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, ακόμη και αν οι δείκτες κλίματος στην αλλαγή του έτους φαίνονταν καλύτεροι, υποδηλώνοντας κάποια βελτίωση.

SHARE