Γεννηματά στους Σοσιαλιστές της ΕΕ: Να πιέσουμε να λυθεί το προσφυγικό

Τη στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προκειμένου «να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά μας, με άμεση αποσυμφόρησή τους, με ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη» ζήτησε από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Κατά την προσέλευσή της στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders, η κ. Γεννηματά ζήτησε να παρθούν μέτρα άμεσα, «τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για όλους. Η ακροδεξιά καραδοκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, είπε ότι πρέπει να είναι ενισχυμένος, «αν θέλουμε να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μπει στη νέα εποχή».

Κατά την πρόεδρο το Κινήματος Αλλαγής, «κάνουν λάθος όσοι βλέπουν ανταγωνιστικά την Πράσινη συμφωνία με τις πολιτικές συνοχής και τη στήριξη των αγροτών. Είναι πολιτικές συμπληρωματικές, αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές.

Ευθύνη όλων μας είναι να εφαρμόσουμε την πράσινη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτούνται, γιατί μονάχα έτσι θα αντιμετωπίσουμε το τεχνολογικό χάσμα, την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ του βορρά και του νότου, αλλά και μεταξύ των περιφερειών».

Στην τοποθέτησή της στην προσύνοδο, η κ. Γεννηματά επισήμανε πως η σημερινή Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Αυτό ζητούν οι πολίτες σε κάθε γωνιά της. «Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μπορούμε να γίνουμε ξανά η φωνή όσων δοκιμάζονται. Για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη, με ισχυρή ανάπτυξη, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, με κοινή αμυντική πολιτική, με μείωση των ανισοτήτων και με κοινή πολιτική για το περιβάλλον».

Όλα αυτά, όπως είπε, απαιτούν πόρους. «Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου: Προϋπολογισμός στο 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος» ανέφερε.

Για το προσφυγικό, υπογράμμισε πως «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε ελληνική τραγωδία. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα – και ιδιαίτερα τα νησιά μας – ασφυκτιούν από τις αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν. Σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός των μεταναστών σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσος ή και υπερβαίνει τον τοπικό πληθυσμό. Αυτός ο πληθυσμός είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης».

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «μέχρι να αποφασίσουμε το νέο Δουβλίνο, πρέπει να παρθούν ριζικές λύσεις:

– Με ουσιαστικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή/ Frontex μέσω της γενναίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής της εντολής (mandate) αλλά και των μέσων που της παρέχονται (στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή)

– Με κατανομή των των αιτούντων άσυλο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται.

– Με αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν τους εκβιασμούς και ν’ αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης να δείξουμε αλληλεγγύη και ομοψυχία. Να δείξουμε φιλότιμο. Να πιέσουμε να λυθεί ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και όχι να μετατρέπουμε τις χώρες του Νότου σε αποθήκες ψυχών» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κατά την παρέμβασή της στη σύνοδο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε την απερίφραστη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη δέσμευση της Ε.Ε. για κυρώσεις «κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της Ε.Ε.».

ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν και στους εκβιασμούς του. Ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει απερίφραστα ότι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο. Θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ» τόνισε στην παρέμβασή της.

Σε δήλωσή πριν από τη σύνοδο επισήμανε επίσης τα εξής: «Οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων, σήμερα, ζητώ έμπρακτη συμπαράσταση.Πρώτο βήμα, μια καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καταδικάζει την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, και αποφασιστικότητα για κυρώσεις σε όποιον επιχειρήσει να την εφαρμόσει.Η Ένωση έχει υποχρέωση, οφείλει να αντισταθεί στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να ορθώσει το ανάστημά της».

SHARE