Γεννηματά κατά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: “Εμείς προστατέψαμε την Α’κατοικία – Τώρα όλα σε Τράπεζες και Funds

Με επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησε την ομιλία της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννηματά την ομιλία της στη Βουλή.

«Η αβεβαιότητα έχει φτάσει στο κόκκινο και κάθε μέρα βιώνουν οι α Έλληνες πολίτες στη καθημερινότητα τους. Η δίκη μας μομφή είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά» ανέφερε η κ. Γεννήματα και συμπλήρωσε: «Την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος. Την ώρα που η εικόνα που με τόση επιμέλεια έφτιαξε ο ίδιος για τον εαυτό του, εμφανίζεται σαν από μηχανής Θεός ο Αλέξης Τσίπρας. Αφήστε το κ. Τσίπρα δεν κάνετε για αυτή τη δουλειά. Καλύπτουμε εμείς το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό!».

Για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε σε «καραμανλικό στρατόπεδο» και υπενθύμισε το έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009.

«Κάθε φορά που ένας υπουργός σας η και ο ίδιος εσείς κ πρωθυπουργέ αναφέρεστε στην κρίση που ξεκίνησε το 2010, θα σας θυμίζουμε ότι έχετε να αναγνωρίσει το τεράστιο έλλειμμα του 15% της κυβέρνησης Καραμανλή. Ξέρουμε ότι σήμερα φορούν το προσωπείο του κέντρου για να παραπλανήσουν ξανά. Να ξεχάσουμε το ρόλο του καραμανλικού στρατοπέδου και την ηθική του σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον Πτωχευτικό

“Πώς θα προστατευθούν κ. Πρωθυπουργέ όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν; Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα. Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ. Ενας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του; Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους. Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρευσαν οι Τράπεζες και τα Funds”.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Αφήσατε ανεκμετάλλευτο χρόνο, προχωρήσατε χωρίς σχέδιο. Έχει εσείς την ευθύνη που βαδίζει η χώρα χωρίς στρατηγική και αρραγές μέτωπο στα διεθνή θέματα. Στόχος σας ήταν να βάλετε ένα φρένο στην Τουρκία. Δεν τα καταφέρατε. Ανέχεστε και δε λέτε κουβέντα για τα παιχνίδια Γερμανίας και Τουρκίας και γυρίζετε ικανοποιημένος! Κ. Μητσοτάκη η μυστική και η φανερή σας διπλωμάτη κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ναυτικά μίλια. Αναλάβατε ολόκληρη την ευθύνη, από την ώρα που αρνηθήκατε ανά συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

Για την πανδημία

«Εσείς έχετε ευθύνη για την πανδημία. Θα λέμε…κάθε χθες και καλύτερα! Ξέρουμε τι έγινε με το άνευ όρων άνοιγμα συνόρων, τον τουρισμό, το συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα σχολεία. Εσείς φτιάξατε ένα χάρτη και τον παρακολουθούσατε να αλλάζει χρώματα, δεν πήρατε μέτρα, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις επιστημόνων για λήψη μέτρων νωρίτερα.

Επιτρέπετε την αισχροκέρδεια με τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικοί δεν θέλουν χειροκρότημα. Πράξεις θέλουν. Αποδεχτείτε την τροπολογία μας, εντάξτε τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, φορολογείστε αυτοτελώς τις υπερωρίες. Κάντε πράξεις».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ

Αντιπαράθεση για το ποιος εκφράζει την προοδευτική παράταξη είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο.

Η αρχή έγινε όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υπερασπιστεί το «νόμο Κατσέλη» για την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας και να υποστηρίξει ότι δεν καταργήθηκε επι δικής του διακυβέρνησης. «Ο νόμος Κατσέλη είναι νόμος ΠΑΣΟΚ» σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη.

Φ. Γεννηματά: νόμος ΠΑΣΟΚ

Αλ. Τσίπρας: αναφέρεστε στην κυρία Κατσέλη. Όλα τα προοδευτικά στελέχη έχουν έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για να συμφωνήσουμε κυρία Γεννηματά. Θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας. Οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του λαού ανήκουν στην προοδευτική παράταξη! Δεν την εκπροσωπώ μόνο εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά στην αίθουσα αυτή».

SHARE