Γαλλία: Μεγάλη νίκη Μακρόν με 58%+ Ανάσα στην ΕΕ από την ήττα της ακροδεξιάς Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία.

Ανακούφιση στην Ευρώπη για την ήττα της ακροδεξιάς, φιλο-πουτινικής Μαρί Λεπέν.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη και Ευρωπαίων ηγετών σε Μακρόν: Νίκη για Γαλλία, Ευρώπη, δημοκρατία

 

Σύμφωνα με αναθεωρημένη πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos ο Μακρόν κερδίζει τις εκλογές με 58,8% έναντι 41,2% της Λεπέν. 

Σύμφωνα με τα επίσημα exit polls, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58% και η Μαρίν Λεπέν 42%. 

Harris Interactive: 55% Μακρόν – 45% Λεπέν.

Ifop: 56% Μακρόν – 44% Λεπέν.

OpinionWay: 58% Μακρόν – 42% Λεπέν.

BVA: 57% Μακρόν – 43% Λεπέν.

Περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου», δηλαδή την Ωδή στη χαρά, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του ‘Αρεως, κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ στο Παρίσι.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.

Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Η Λεπέν αποδέχτηκε την ήττα της αλλά υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, έχοντας προφανώς κατά νου τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τους Γάλλους», είπε, με τους συγκεντρωμένου να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μελανσόν, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Συγχαρητήρια σε @EmmanuelMacron για την επανεκλογή του. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχός μας και βασικός εταίρος στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Προσβλέπω στη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία μας – συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλη νίκη Μακρόν με 58% δείχνουν τα επίσημα exit polls – Ανάσα στην ΕΕ από την ήττα της φιλο-πουτινικής ακροδεξιάς Λεπέν

SHARE