Γαλλία: Με υγειονομικό πάσο σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους

Το υγειονομικό πάσο μπήκε τη Δευτέρα (9/8) στην καθημερινότητα των Γάλλων στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, νοσοκομεία, μεταφορές

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα υπάρχει ανοχή τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του πάσου, που θεωρείται ως «προτροπή στον εμβολιασμό» και «διατήρηση της ελευθερίας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, με σκοπό να αποφευχθούν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λοκντάουν.

Το υγειονομικό πάσο, που ισχύει ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία στους χώρους πολιτισμού από τις 21 Ιουλίου, έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα θέατρα και στα μεταφορικά μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Και μπορεί να μην απαιτείται η επίδειξή του στον γιατρό, είναι όμως απαραίτητο στα νοσοκομεία.

Είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του ευρωπαϊκού νοσοκομείου Georges Pompidou στο Παρίσι, όπου υπήρξε μια λογομαχία το πρωί με έναν επισκέπτη.

«Με αηδιάζει, θα ντρεπόμουν στη θέση σας!» φωνάζει πίσω από το κιγκλίδωμα ασφαλείας ο Μπερνάρ Φρανσουά, ένας εβδομηντάχρονος ο οποίος δεν μπόρεσε να συνοδεύσει στο εσωτερικό τη σύζυγό του Νικόλ, καρκινοπαθή, ελλείψει υγειονομικού πάσου.

Ένα έγκυρο υγειονομικό πάσο δείχνει πλήρη εμβολιασμό, ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Στους χώρους όπου ισχύει, η χρήση μάσκας δεν θα είναι πια υποχρεωτική.

Προσοχή στους απατεώνες. Όσοι επιδεικνύουν ένα πάσο που δεν είναι το δικό τους, κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα και το πάσο «που χρησιμοποιείται καταχρηστικά θα μπαίνει σε μαύρη λίστα και θα αχρηστεύται», προειδοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Στις μεταφορές, οι έλεγχοι «θα είναι μαζικοί», υπόσχεται ο Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, αλλά όχι «συστηματικοί» ανάλογα με τον καθημερινό αριθμό των ταξιδιωτών στα τρένα (400.000).

Ένας επαγγελματίας που δεν εφαρμόζει τους απαιτούμενους ελέγχους κινδυνεύει, αν αυτή η παράλειψη διαπιστωθεί «περισσότερες από τρεις φορές στη διάρκεια μιας περιόδου 45 ημερών», με πρόστιμο έως 9.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε το υγειονομικό πάσο | Η  Εφημερίδα των Συντακτών

Η εισαγωγή του υγειονομικού πάσου αμφισβητείται στον δρόμο: διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τέταρτο Σαββατοκύριακο και σχεδόν 237.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ήρεμα το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

 

SHARE