Γ. Βαρουφάκης: Εθνικό καθήκον η συμφωνία και όχι η ρήξη – Τι κερδίσαμε

VAROUFAKISΙκανοποιημένος για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν, η  Ελλάδα διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο. 

«Η στρατηγική που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν τακτικισμός», εξηγεί το ΥΠΟΙΚ αλλά «μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αλλάξουμε τους όρους». «Από τα πρώτα ταξίδια που κάναμε, επιλέξαμε να μιλάμε με όρους πολιτικούς. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, γνωρίζαμε ότι θα πάθουν ένα σοκ».

«Το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν -ιδίως η Γερμανία-, είναι ότι “υπάρχει ένα πρόγραμμα, δεν αλλάζει αυτό, θα το εφαρμόσετε ή δεν θα το εφαρμόσετε”; Οπότε η στρατηγική μας ήταν, μέσα από πολιτικό λόγο, να αρνηθούμε να εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικαστική κουβέντα» αναφέρει το υπ. Οικονομικών.

«Από εκεί λοιπόν που ήμασταν πλήρως απομονωμένοι,  πριν ξεκινήσει το δεύτερο Eurogroup, είχαμε κερδίσει ερείσματα, οπότε σιγά-σιγά, μέχρι που φτάσαμε μεταξύ 2ου και 3ου Eurogroup, είχε επέλθει μια μεγάλη αλλαγή, στο να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας».

«Καταλήξαμε στο 3ο Eurogroup σε συμφωνία. Στο τρίτο Eurogroup η δική μου η ζωή ήταν πολύ εύκολη. Χρειάστηκε να παρέμβω μόνο δύο φορές, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συναδέλφους μου, οι οποίοι παρενέβησαν πολλές φορές».

Εξήγησε, δε, ότι το τρίτο Eurogroup «τελείωσε, με τελεσίγραφο προς εμάς να γράψουμε μια επιστολή, που να ζητάμε παράταση της δανειακής συμφωνίας. Δεν υπήρχε αναφορά στο Μνημόνιο, στο MOU, και μάλιστα υπήρχαν αναφορές στα θέματα που θέλουμε εμείς».

«Ο Ντάισελμπλουμ μου είπε ότι αν και μόνο αν κριθεί ικανοποιητική η επιστολή μας, θα συγκληθεί το Eurogroup» συνέχισε, τονίζοντας πως «επετεύχθη ο αρχικός στόχος μας, που ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής συμφωνίας από το MOU».

«Άκουσα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε τον Μανώλη Γλέζο και άλλες αντιδράσεις. Η δική μου εντολή, η εντολή που εγώ εισέπραξα από την κυβέρνηση, ήταν να διαπραγματευτούμε με στόχο τη συμφωνία. Όχι με στόχο τη ρήξη, αλλά με στόχο τη συμφωνία», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.

«Οι προηγούμενοι έλεγαν θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για συμφωνία, γιατί αποκλείουμε τη ρήξη. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά δεν αποκλείσαμε τη ρήξη. Στους συναδέλφους που μου λένε “δεν τα ‘σπασες με την τρόικα”, η απάντησή μου είναι “αυτή ήταν η εντολή μου: δεν ήταν να τα σπάσουμε, ήταν να τα βρούμε”».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ποσοτικοποιηθεί, εξήγησε πως «όταν κάποιοι κατηγορούν ότι δεν έχει ποσοτικοποιηθεί, δεν είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει με τον Ντάισελμπλουμ να υπάρχει ποσοτικοποίηση».

Τόνισε επίσης ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το Σάββατο, «κάναμε το πλαίσιο». «Μετά» είπε, «κλειδώθηκα εγώ σε ένα γραφείο και σε τέσσερις ώρες το είχα φτιάξει. Μετά το έστειλα στην Κομισιόν, στις 02:15 το έστειλα, το πρωί μου έστειλαν την απάντηση».

«Είδα τι απ’ αυτά που μας είπαν τι θέλουμε και μπορούμε να ενσωματώσουμε. Κάποια άλλα έγιναν αλλαγές και ενσωματώθηκαν και κάποια άλλα ήταν κόκκινες γραμμές για μας» υπογράμμισε.

«Μετά έγινε μια συζήτηση στην κυβέρνηση, τι μπορούμε να δεχθούμε και τι προτείνουμε και μετά εγώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης από μας είχαμε μια conference call. Υπήρξε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων που μας απαιτήθηκε να βάλουμε».

«Δεν πετύχαμε ακριβώς αυτό που θέλουμε στο βαθμό που κι εκείνοι μας είχαν πει τι είναι κόκκινες γραμμές γι’ αυτούς» παραδέχτηκε ο υπουργός, ενώ απέρριψε τα περί καθυστέρησης. «Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε και τόνισε ότι «ένας λόγος που καθυστερήσαμε, είναι ότι το teleconference τελείωσε στις 9-10 χθες το βράδυ και μετά 12:11 το στείλαμε».

«Χθες το βράδυ εμείς στείλαμε λοιπόν το τελικό κείμενο και σήμερα μέχρι την ώρα που έγινε το teleconference εγώ δεν ήξερα ποια ήταν η στάση τους. Όσον αφορά στο εύρος των μεταρρυθμίσεων που προτείναμε, ήταν αρκετά ευρύ, δεν μπορούσε να είναι πιο ευρύ, δηλαδή τι άλλο να βάλουμε; Κάποιοι μου στείλανε ιδέες ανεπίσημα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τι κερδίσαμε

Σε ερώτηση για το τι έχει κερδίσει η Ελλάδα από τη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «αυτό το κείμενο θα μετατραπεί σε κείμενο αξιολόγησης του Απριλίου. Όπως είπα και στη συνέντευξη μετά το Eurogroup, είναι ένα βήμα μόνο, αλλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος, εξήγησε ότι «ουσιαστικά ακυρώνεται το mail Χαρδούβελη, ακυρώνεται η μείωση συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ και ουσιαστικά για το μέλλον είναι εκπεφρασμένη η άποψη να μην συνεχιστεί η λιτότητα που επέβαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%».

«Τουλάχιστον ένας από τους τρεις θεσμούς θα μας στηρίξει, γιατί καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ανάκαμψη» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας πως είναι θετικό ότι κατά το τετράμηνο αυτό το θετικό είναι ότι δεν θα έχουμε υφεσιακά μέτρα», παραδέχθηκε ωστόσο πως το αρνητικό είναι ότι δεν θα έχουμε αναπτυξιακά μέτρα.

«Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το οποίο θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τώρα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα στις 16:00 δίναμε τον αγώνα να γίνει επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς το Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο».

Αναφερόμενος σε κάποια από τα σημεία που συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο, εξήγησε ότι «μπήκαν μέσα αναφορές στα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις».

«Φοβόμουν τη Δευτέρα ότι, αν βάλουμε τα κόκκινα δάνεια μέσα, θα έχουμε ρήξη. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μας έπαιρνε, τα βάλαμε» είπε ακόμη, εξηγώντας πώς καταρτίστηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων.

«Είμαστε στην αρχή μιας νέας διαδικασίας. Και αυτή τη διαδικασία θα την φτιάξουμε μαζί. Ελπίζω να πάει καλά. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάει καλά. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» είπε χαρακτηριστικά, σε άλλο σημείο, ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι στους τέσσερις αυτούς μήνες «θα δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας, στη φοροδιαφυγή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και τη διαφθορά».

Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή, σημείωσε: «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα αρχαιολογικό χώρο και να ψάχνεις. Αν δηλώσεις από την αρχή τι θα βρεις, το έχεις χάσει. Δεν θα σας πω τι θέλουμε να εισπράξουμε. Όταν θα τα εισπράξουμε, θα σας πω “τόσα εισπράξαμε”».

«Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας έχουν επιβληθεί, συνιστούν εφαλτήρια για να βγούμε στις αγορές;; Εγώ λέω όχι» είπε ακόμη, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αυτούς τους τέσσερις μήνες για να διαπραγματευτούμε» διευκρίνισε.

Λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η συνέντευξη πρέπει να ολοκληρωθεί, ο κ. Βαρουφάκης είπε, χαριτολογώντας: «Τώρα πρέπει να τελειώνουμε, πρέπει να πάω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να με σφάξουν ζωντανό».

«Ήταν εθνικό καθήκον μας σαν κυβέρνηση να έρθουμε σε μια έντιμη συμφωνία» είπε ακόμη, τονίζοντας: «Λύνεται το πρόβλημα; Όχι! Προχωράμε! Δεν μπορώ να σας μιλήσω για το νομοθετικό έργο απ’ την στιγμή που δεν έχει δρομολογηθεί. Υπουργός Οικονομικών είμαι».

Όσο για τη συμφωνία, εκτίμησε ότι «αφού εγκριθεί από τα Κοινοβούλια, θα έρθει πίσω και θα είναι παράρτημα, πιστεύω, ως επέκταση της δανειακής σύμβασης».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση, είναι από αύριο να προγραμματίσουμε το νομοθετικό μας έργο. Αλλά αυτό από αύριο το πρωί» προσέθεσε.

Σε ερώτηση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός των Οικονομικών απάντησε: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα ζήτημα που έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν θα ήθελα με τίποτα να δω τον ΕΝΦΙΑ να μένει ένα χρόνο ακόμα».

Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, απάντησε: «Θα ξανακοιτάξουμε τα πάντα».

«Είμαστε στην ΕΕ, είμαστε στην ευρωζώνη, πρέπει να συμμετέχουμε στους θεσμούς της ευρωζώνης» τόνισε ακόμη, ενώ, ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι «το email με τη λίστα που έστειλε και εγκρίθηκε από το Eurogroup σήμερα, είχε σταλεί από τον Ντέκλαν Κοστέλο».

«Εγώ δεν το έστειλα σε όλους, το έστειλα μόνο στον Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Κοστέλο, απ’ ότι έμαθα, φαίνεται ότι σήμερα το μεσημέρι στις 12 πήρε το αρχείο και το έκανε pdf» εξήγησε.

SHARE