Γ,Παπανδρέου: Το λάθος του “χαρισματικού” Τσίπρα με ΑΝΕΛ – Καραμανλική Δεξιά- Μετά τις εκλογές τα λέμε

Την ανάγκη για προοδευτική απάντηση στα προβλήματα της χώρας, υπογραμμίζει στην εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εκπομπή FOCUS από την ΕΡΤ. Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Στηρίζουμε τη Φώφη Γεννηματά είπε ο κ. Παπανδρέου που τόνισε ότι στο στόχος είναι να ξανα-ηγεμονεύσει ο χώρος μας.

«Έπρεπε όλες οι δυνάμεις να βάλουν πλάτη. Τότε – αν ήθελε ο κ. Τσίπρας – έπρεπε να απευθυνθεί στις Κεντροαριστερές δυνάμεις» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης το 2009, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, πριν το πρώτο Μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει, «έπρεπε (ο κ. Τσίπρας) να είχε πει “εγώ θέλω με εσάς να κάνω προοδευτικές αλλαγές”. Επέλεξε, όμως συνειδητά να συμμαχήσει με την Ακροδεξιά».

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση είπε: «Είναι θετικό που άνοιξαν στον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια τους για το τι γίνεται στον κόσμο. Αντί όμως να κάνουν ρηξικέλευθες αλλαγές, έδειξαν τη δίψα τους για την εξουσία».

«Έχουμε ένα επιφανειακό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι επικοινωνιακό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ το σχήμα Προοδευτική Συμμαχία. Ένας τίτλος δεν αρκεί. Χρειάζεται προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω να κάνει κάτι. Δεν βλέπω πρόγραμμα, βλέπω προεκλογική σκοπιμότητα».

«Ίσως μετά τις εκλογές όταν θα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εξάλλου, μιλάω για διάλογο σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Έχω ζητήσει διάλογο από το 2009 από όλες τις δυνάμεις και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε έκανε εύκολη αντιπολίτευση. Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει πριν την κρίση όπως είχα ζητήσει. Αλλά συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής από μεγάλα προβλήματα και με στόχο. Αυτό δεν φαίνεται».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί μια καραμανλική συνιστώσα, κάτι που φάνηκε με τη στήριξή του στην επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου (ενός εκ των πρωτεργατών της καραμανλικής κρίσης, όπως είπε) για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είμαστε ο πυρήνας που μπορεί να φέρει προοδευτικές αλλαγές στη χώρα για να πάει μπροστά, το έχουμε αποδείξει», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «χαρισματικό ως προσωπικότητα» τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι έχει καλές σχέσεις μαζί του και μπορεί να συνεννοείται για εθνικά θέματα, όπως έκανε και με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. στηλίτευσε το γεγονός ότι –όπως ανέφερε- «δε βλέπει τα πραγματικά αίτια της κρίσης και δεν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες» και ως εκ τούτου δεν υπηρετεί μια διαφορετική πολιτική. Όπως τόνισε, «είναι στρατηγικός μας αντίπαλος η Δεξιά»Και συμπλήρωσε: «Δεν ήταν θετική η εμπειρία της συνεργασίας με τη Δεξιά», ενώ υποστήριξε ότι «είναι βαθιά πελατειακός και αλαζονικός ο πυρήνας τους».

Ερωτηθείς για τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης ηγεσίας. Στηρίζουμε τη Φ. Γεννηματά. Η επιτυχία θα είναι να καθορίσουμε μια καθαρή πλατφόρμα ηγεμονική στο χώρο της Κεντροαριστεράς για το πού πρέπει να πάει η χώρα».

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE