Φρένο στον Τραμπ για το Ιράν επιχειρεί να βάλει η Πελόζι

Ψήφισμα με στόχο τον περιορισμό των στρατιωτικών ενεργειών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση Τραμπ κατά του Ιράν θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Πέμπτη αεροπορικό πλήγμα με στόχο τον κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο του Ιράν, τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια κίνηση που έφερε την Μέση Ανατολή στα πρόθυρα μεγάλης σύρραξης με την Τεχεράνη να απειλεί με αντίποινα. Ο Τραμπ δεν διαβουλεύτηκε με το Κογκρέσο για την κίνηση αυτή, πυροδοτώντας μια έντονη διαμάχη για τη νομιμότητά της και το εύρος των προεδρικών εξουσιών.

Σε επιστολή προς τους Δημοκρατικούς συναδέλφους της βουλευτές η Πελόζι αναφέρει ότι το ψήφισμα που θα τεθεί προς ψήφιση «Επαναβεβαιώνει τις εδώ και καιρό εδραιωμένες εποπτικές ευθύνες του Κογκρέσου ορίζοντας ότι, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση στο Κογκρέσο, οι στρατιωτικές εχθροπραξίες της κυβέρνησης εναντίον του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν σε διάστημα 30 ημερών”. Η δήλωση της Πελόζι ήρθε λίγες ώρες μετά την αντεπίθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά του Τραμπ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει το Κογκρέσο πριν διατάξει το χτύπημα κατά του Ιρανού στρατηγού. Ισχυρίστηκε δε ότι οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου για τα στρατιωτικά του σχέδια!

SHARE